Parę zadanek pomóżcie kochani
Kasia: Witam i z góry dziękuje wszystkim za chęć pomocy

. Mam kilka zadanek o to kilka z nich :
1. jeżeli dla pewnych licz a,b zachodzi równość 3a−7,5= 3b to różnica a−b jest równa?
2. Jeżeli suma liczb p i q jest równa
√3 a różnica p−q równa jest
√2 to różnica p
2 −
q
2 jest równa
3. kwadrat różnicy licz x i y jest równy 36, a suma ich kwadratów równa jest 20. Wobec tego
iloczy liczby x i y jest równy?
4. Ile razy sześcian liczby 2+
√8 jest większy id sześcianu liczby 1+
√2?
Dziękuje liczę na waszą pomoc kochani
15 paź 19:23
yep: 1. 3a − 7,5 = 3b
3a − 3b = 7,5
3(a − b) = 7,5
a − b = 2,5
15 paź 19:26
yep: 2. p + q = √3
p − q = √2
p2 − q2 = (p + q)(p − q) // wzor skroconego mnozenia
p2 − q2 = √3*√2 = √6
15 paź 19:28
yep: 3. −(x − y)2 + (x2 + y2) = 2xy
−36 + 20 = 2xy
xy = −8
15 paź 19:30
Kasia: zna ktoś może 4?
15 paź 19:34
yep: 8 razy, wystarczy skorzystac ze wzoru na szescian sumy i wylaczyc 8 przed nawias
15 paź 19:36
Kasia: Dziękuje bardzo
Pozdrawiam
15 paź 19:38
yep: proszę uprzejmie
15 paź 19:41