Równanko wykładnicze
G: Hej. Jak to dalej zrobic bo kompletnie nie moge na nic wpasc...
16 * 9x − 25 * 12x + 9 * 16x = 0
15 paź 19:22
Mati_gg9225535: a co miałeś/łaś przedtem?
15 paź 19:23
G: Zauważyłem że 0 bedzie rozwiazaniem ale jak do tego dalej dojsc.. jak to przekształcic...
15 paź 19:24
G: Przedtem miałem 9x−1 −25 * 12x−2 + 16x−1 = 0
15 paź 19:24
G: Dobra,mam już...
15 paź 19:31
Mati_gg9225535: czy przeniosłeś −25*12x na prawo? podzieliles obustronnie przez prawa strone potem przed
nawias 16*9, co skrociles z 122? czy jak? bo ja tak próbowałem
15 paź 19:36
G: Nie, ja tamto −25*12x zapisałem jako −16*12x + 9*12x i potem sie przez grupowanie dało
zrobic
16 paź 06:40
aniab: 16*32x −25(3*4)x +9*42x=0 / 42x
16*(3/4)2x −25(3/4)x +9=0
(3/4)x = m
16m2−25m+9=0
16 paź 07:34