Funkcja wykładnicza
Ratarcia: Ile punktów wspólnych ma funkcja postaci f(x)= 100x z prostą x= −1 ?
15 paź 18:57
Kpt. Sanders:
jaki zbiór wartości zawiera funkcja
f(x) = 100x?
15 paź 19:07
Kpt. Sanders:
nie to głupie pytanie
15 paź 19:10
Kpt. Sanders:
dla x = −1
| | 1 | |
f(−1) = 100−1 = |
| = 0.01 |
| | 100 | |
I jaki zwykle wykres ma funkcja f(x) = a
x?
15 paź 19:12
Ratarcia: może po prostu napiszesz odpowiedź ?
15 paź 19:15
Basia:
funkcja z niczym nie ma punktów wspólnych
wykres dowolnej funkcji może mieć z prostą x= −1 co najwyżej jeden punkt wspólny
(gdyby było ich więcej to nie byłby wykres funkcji)
a ten jeden ma ⇔ −1∊ dziedziny funkcji
15 paź 19:16
Ratarcia: dzięki Basia
15 paź 19:19