matematykaszkolna.pl
funkcja adaś: Do wykresu funkcji f(x) = 3x−100 nie należy żaden punkt P(a,b) taki, że A. a>0 i b>0 B. a<0 i b>0 C. a<0 i b<0 D. a>0 i B<0 proszę o wytłumaczenie tego zadania emotka
15 paź 18:50
Eta: rysunek P,R,M(a,b) € II ćw. układu współrzędnych , to a<0 i b>0
15 paź 18:59
adaś:
 1 
a skąd się wziął ten ułamek 33

?
 3 
15 paź 19:04
adaś: nie rozumiem tego za bardzo, o co chodzi z tymi ćwiartkami, można jaśniej, skąd te punkty P R M?
15 paź 19:07
Eta: Musisz adaś wrócić do podstawówki emotka
 100 1 
miejsce zerowe : 3x−100 =0 ⇒ x=

= 33

... kumasz?
 3 3 
punkt przecięcia wykresu z osiąOY ( 0,−100) Prosta przechodzi przez wszystkie ćwiartki oprócz II ćw więc wszystkie punkty należące do IIćw. nie będą należeć do tej prostej takich punktów jest nieskończenie wiele i mają współrzędne P(a,b) takie że a<0 i b>0 Jasne już
15 paź 19:13
adaś: no tak teraz rozumiem dzieki
15 paź 19:19
adaś: powiedz mi jeszcze o co chodzi z tymi a<0 i b>0 chodzi mi o te ćwiartki
15 paź 19:24
Eta: rysunek Ojjjjjjjjjjj adaś Dlatego Ci napisałam,że musisz wrócić do podstawówki emotka
15 paź 19:32
adaś: dzięki teraz już jasne
15 paź 19:39
Krzysiek : Adas Powiedz mi po co ja sie tyle k.....a ostatnio napisalem zebys TY teraz sie pytal skad te
 1 
33

Wiec albo sobie robisz jaja albo naprawde tego nie wiesz
 3 
Jesli to drugie to napisze CI to po raz ostatni. Wzor funkcji limiowej jest postaci y=ax+b Co to jest a . Jest to wspolczynnik kieunkowy prostej. a=tgα i tez informuje nas o kacie nachylenia wykresu . natomiast b informuje nas w ktorym miejscu wykres przecina os OY Zeby narysowac wykres funkcji liniowej wystarczy miec wspolrzedne dwoch punktow masz wzor funkcji f(x)=3x−100 f(x)=y ⇒y=3x−100 Wspolrzedne tych dwoch punktow najlepiej wznaczyc w ten sposob ze do wzoru funkcji podstawiasz za x=0 i za y=0 wiec podstawmy za x=0 do wzoru y=3x−100⇒y=3*0−100⇒y=−100. Patrz na wykres Ety . Masz x=0 i y=−100. Napisalem ,,Natoniast b informuje nas w ktorym niejscu wykres przecina osOY,,Popatrz teraz masz wzor y=3x−100 . Jest −100 Mamy jeden punkt . (0,−100) Teraz wyznaczmy drugi punkt zeby naruysowac wykres wiec za y podstawmy zero i mamy
 100 1 1 
0=3*x−100⇒3x=100⇒x=

⇒x=33

. Masz y=0 i x=33

Wiec mamy drougi punkt
 3 3 3 
 1 
(33

,0) Patrz na wykres Ety jest tam taki jest punkt. Wiec TY tez sobie narysuj ten
 3 
wykres i miej go przed oczami. Jest to oczywiscie ttylko czesc wykresu tej funnkcji wiec wyobraz sobie ze z jednej strony idzie calkiem do Pana Boga , a drugiej strony w dol do piekla d(do Lucyfera )− pojdziesz tam do niego jak takich prostych rzeczy nie bedziesz wiedzial Napisalem CI rowniez tam ze punkt ma dwie wspolrzedne jedna x −owa i druga y−owa. i to w takiej kolejnosci czyli P(x,y) Tylko oczywiscie teraz bol bo nie napisali P(x.y) tylko P(a,b) Przeciez to jest to samo tylko za xbedzie a i za y bedzie b jak masz narysowany wykres to jest on narysowany w ukladzie wspolrzednych Os pozioma x i os pionowa y Popatrz na wykres Ety i poznacz sobie te osie poziomax i pionowa Y . Osie te przecinaja sie wpunkcie (0,0) i dziela uklad na cztery cwiartki gteaz zajrzec do ksiazki albo do notatek i oznaczyc sobie te cwiartki jako I, II, III,iV. Tylko niedowolnie ale tak jak jest w ksiazce. teraz patrz jakie sa x czyli nasze a w I cwiartce . sa dodatnie czyli >0 (bo ida w prawo) a jakie sa y czyli nasze b tez dodatnie czyli >0(bo ida do gory ) wiec mamy a>0 i b>0 Czyli twoj podpunkt A Teraz zobacz czy mozesz dopasowac punkt zeby nalezal do wykresu Mozesz tylko nalezy wyliczyc jesgo wspolrzedne Teraz druga cwiartka . Jakie sa x czyli nasze a sa ujemne (bo ida w lewo) czyli nasze a<0 a jakie jet y czyli nasze b −sa dodatnie (bo ida w gore ) czyli nasze b>0 . Mamy wiec a<0 i b>0 czyli podpunkt B . Czy mozesz w tej cwiartce znalezc punkt ktory bedzie nalezal do wykresu funkcji NIe . nie mozesz . bo jaki bys nie wzial punkt (tam CI narysowal aEta P,R, M ) on nie bedzie nalezal do wykresu funkcji. Teraz III cwiartka − x czyli nasze a jest ujemne (idzie wlewo ) czyli a<0 i y czyli nasze b jest tez ujemne (idzie w dol) czyli a<0 i b<0 −podpunkt C . Czy mozesz znalesc taki punkt w tej cwiartce ze bedzie nalezal do wykresu . Popatrz dobrze . Tak mozna znalezc. Na koniec IV cwiartka . x czyli nasz a jest dodatnie (idzie wprawo) czyli a>0 a y czyli nasze b jest ujemne (idzie w dol ) czyli b<0 Bedzie to nasz podpunkt D . Teraz czy mozesz znalesc punky ktory bedzie nalezal do wykresu tej funkcji . Popatrz dobrze Oczywiscie ze tak Wiec teraz popatrz dobrze na wykres co narysowala Eta i wyciagnij odpowiednie wnioski. Mam nadzieje ze juz wiecej nie bede musial o tym pisac. na zakonczenie . Punkt nalezy do wykresu funkcji jesli spelnia rownanie tej prostej . Teraz popatrz na II cwiartke i mamy tam x<0 i y>0 . Wezmy dla przykladu punkt o wspolrzednych P(−5,10 ) czyli x=−5 a y=10 teraz sprwdzimy czy punkt nalezy do wykresu funkcji i piszemy y=3x−100⇒10 =3*(−5)−100⇒10≠−115 czyli ten punkt nie nalezy Wezmy inny punkt (−150. 200) i piszemy y=3x−100⇒200=3*(−150)−100=−550⇒200≠−550 Druga sprawa jest taka ze zauwaz za y przyjmujesz liczbe dodatnia a za x liczbe ujemna − Z tego rownania bedziesz mial zawsze ze liczba dodatnia ma sie rownac liczbie ujemnej a to nie jest prawda bo np. 3≠−4 bo 78≠−100 . Wiec nawet z tego powinienies wywnioskowac ze zaden punkt z tej cwiartki nie bedzie nalezal do wykresu funkcji y=3x−100 . czesc i czytaj ze zrozumieniem.
15 paź 22:01
Piotr: Krzysiek masz cierpliwosc... emotka
15 paź 22:04
Godzio: Anielską rzekłbym
15 paź 22:05
Basia: już tylko Krzysiek i Mila; reszta się poddała
15 paź 22:07
Eta: Kopa .......emotka emotka dla Krzyśka emotka
15 paź 22:10
Eta: A ja?
15 paź 22:10
Eta: Lepszy od K....la ?
15 paź 22:11
Piotr: a Pi.....r St....t ?
15 paź 22:13
Krzysiek : Moze jakos zda ta mature
15 paź 22:15
Eta: To ten sam = < P ...s ... t>
15 paź 22:15
Eta: Ja wątpię emotka ( musiałaby trwać co najmniej 10 h)
15 paź 22:16
Piotr: @Krzysiek rozsrzerzona ? @Eta dobrze wiedziec a byl niedawno na forum to masakra
15 paź 22:17