funkcja
adaś: Do wykresu funkcji f(x) = 3x−100 nie należy żaden punkt P(a,b) taki, że
A. a>0 i b>0
B. a<0 i b>0
C. a<0 i b<0
D. a>0 i B<0
proszę o wytłumaczenie tego zadania
15 paź 18:50
Eta:

P,R,M(a,b) € II ćw. układu współrzędnych , to a<0 i b>0
15 paź 18:59
adaś: | | 1 | |
a skąd się wziął ten ułamek 33 |
| ? |
| | 3 | |
15 paź 19:04
adaś: nie rozumiem tego za bardzo, o co chodzi z tymi ćwiartkami, można jaśniej, skąd te punkty P R
M?
15 paź 19:07
Eta:
Musisz
adaś wrócić do podstawówki
| | 100 | | 1 | |
miejsce zerowe : 3x−100 =0 ⇒ x= |
| = 33 |
| ... kumasz? |
| | 3 | | 3 | |
punkt przecięcia wykresu z osiąOY ( 0,−100)
Prosta przechodzi przez wszystkie ćwiartki oprócz II ćw
więc wszystkie punkty należące do IIćw. nie będą należeć do tej prostej
takich punktów jest nieskończenie wiele i mają współrzędne P(a,b) takie
że a<0 i b>0
Jasne już
15 paź 19:13
adaś: no tak teraz rozumiem dzieki
15 paź 19:19
adaś: powiedz mi jeszcze o co chodzi z tymi a<0 i b>0 chodzi mi o te ćwiartki
15 paź 19:24
Eta:

Ojjjjjjjjjjj
adaś
Dlatego Ci napisałam,że musisz wrócić do podstawówki
15 paź 19:32
adaś: dzięki teraz już jasne
15 paź 19:39
Krzysiek : Adas Powiedz mi po co ja sie tyle k.....a ostatnio napisalem zebys TY teraz sie pytal skad te
| | 1 | |
33 |
| Wiec albo sobie robisz jaja albo naprawde tego nie wiesz
|
| | 3 | |
Jesli to drugie to napisze CI to po raz ostatni. Wzor funkcji limiowej jest postaci y=ax+b Co
to jest a . Jest to wspolczynnik kieunkowy prostej. a=tgα i tez informuje nas o kacie
nachylenia wykresu . natomiast b informuje nas w ktorym miejscu wykres przecina os OY
Zeby narysowac wykres funkcji liniowej wystarczy miec wspolrzedne dwoch punktow
masz wzor funkcji f(x)=3x−100 f(x)=y ⇒y=3x−100
Wspolrzedne tych dwoch punktow najlepiej wznaczyc w ten sposob ze do wzoru funkcji
podstawiasz za x=0 i za y=0 wiec podstawmy za x=0 do wzoru y=3x−100⇒y=3*0−100⇒y=−100. Patrz
na wykres Ety . Masz x=0 i y=−100. Napisalem ,,Natoniast b informuje nas w ktorym niejscu
wykres przecina osOY,,Popatrz teraz masz wzor y=3x−100 . Jest −100 Mamy jeden punkt .
(0,−100)
Teraz wyznaczmy drugi punkt zeby naruysowac wykres wiec za y podstawmy zero i mamy
| | 100 | | 1 | | 1 | |
0=3*x−100⇒3x=100⇒x= |
| ⇒x=33 |
| . Masz y=0 i x=33 |
| Wiec mamy drougi punkt |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
(33 |
| ,0) Patrz na wykres Ety jest tam taki jest punkt. Wiec TY tez sobie narysuj ten |
| | 3 | |
wykres i miej go przed oczami.
Jest to oczywiscie ttylko czesc wykresu tej funnkcji wiec wyobraz sobie ze z jednej strony
idzie calkiem do Pana Boga , a drugiej strony w dol do piekla d(do Lucyfera )− pojdziesz tam
do niego jak takich prostych rzeczy nie bedziesz wiedzial
Napisalem CI rowniez tam ze punkt ma dwie wspolrzedne jedna x −owa i druga y−owa. i to w
takiej kolejnosci czyli P(x,y)
Tylko oczywiscie teraz bol bo nie napisali P(x.y) tylko P(a,b) Przeciez to jest to samo tylko
za xbedzie a i za y bedzie b
jak masz narysowany wykres to jest on narysowany w ukladzie wspolrzednych Os pozioma x i os
pionowa y Popatrz na wykres Ety i poznacz sobie te osie poziomax i pionowa Y . Osie te
przecinaja sie wpunkcie (0,0) i dziela uklad na cztery cwiartki gteaz zajrzec do ksiazki albo
do notatek i oznaczyc sobie te cwiartki jako I, II, III,iV. Tylko niedowolnie ale tak jak jest
w ksiazce.
teraz patrz jakie sa x czyli nasze a w I cwiartce . sa dodatnie czyli >0 (bo ida w prawo) a
jakie sa y czyli nasze b tez dodatnie czyli >0(bo ida do gory ) wiec mamy a>0 i b>0 Czyli
twoj podpunkt A
Teraz zobacz czy mozesz dopasowac punkt zeby nalezal do wykresu Mozesz tylko nalezy wyliczyc
jesgo wspolrzedne
Teraz druga cwiartka . Jakie sa x czyli nasze a sa ujemne (bo ida w lewo) czyli nasze a<0 a
jakie jet y czyli nasze b −sa dodatnie (bo ida w gore ) czyli nasze b>0 . Mamy wiec a<0 i b>0
czyli podpunkt B .
Czy mozesz w tej cwiartce znalezc punkt ktory bedzie nalezal do wykresu funkcji NIe . nie
mozesz . bo jaki bys nie wzial punkt (tam CI narysowal aEta P,R, M ) on nie bedzie nalezal do
wykresu funkcji.
Teraz III cwiartka − x czyli nasze a jest ujemne (idzie wlewo ) czyli a<0 i y czyli nasze b
jest tez ujemne (idzie w dol) czyli a<0 i b<0 −podpunkt C . Czy mozesz znalesc taki punkt w
tej cwiartce ze bedzie nalezal do wykresu . Popatrz dobrze . Tak mozna znalezc.
Na koniec IV cwiartka . x czyli nasz a jest dodatnie (idzie wprawo) czyli a>0 a y czyli nasze
b jest ujemne (idzie w dol ) czyli b<0 Bedzie to nasz podpunkt D . Teraz czy mozesz znalesc
punky ktory bedzie nalezal do wykresu tej funkcji . Popatrz dobrze Oczywiscie ze tak Wiec
teraz popatrz dobrze na wykres co narysowala Eta i wyciagnij odpowiednie wnioski. Mam nadzieje
ze juz wiecej nie bede musial o tym pisac.
na zakonczenie . Punkt nalezy do wykresu funkcji jesli spelnia rownanie tej prostej . Teraz
popatrz na II cwiartke i mamy tam x<0 i y>0 . Wezmy dla przykladu punkt o wspolrzednych
P(−5,10 ) czyli x=−5 a y=10
teraz sprwdzimy czy punkt nalezy do wykresu funkcji i piszemy y=3x−100⇒10
=3*(−5)−100⇒10≠−115
czyli ten punkt nie nalezy Wezmy inny punkt (−150. 200) i piszemy
y=3x−100⇒200=3*(−150)−100=−550⇒200≠−550 Druga sprawa jest taka ze zauwaz za y przyjmujesz
liczbe dodatnia a za x liczbe ujemna − Z tego rownania bedziesz mial zawsze ze liczba
dodatnia ma sie rownac liczbie ujemnej a to nie jest prawda bo np. 3≠−4 bo 78≠−100 . Wiec
nawet z tego powinienies wywnioskowac ze zaden punkt z tej cwiartki nie bedzie nalezal do
wykresu funkcji y=3x−100 . czesc i czytaj ze zrozumieniem.
15 paź 22:01
Piotr:
Krzysiek masz cierpliwosc...
15 paź 22:04
Godzio:
Anielską rzekłbym
15 paź 22:05
Basia: już tylko Krzysiek i Mila; reszta się poddała
15 paź 22:07
Eta:
Kopa .......

dla
Krzyśka
15 paź 22:10
Eta:
A ja?
15 paź 22:10
Eta:
Lepszy od K....la

?
15 paź 22:11
Piotr:
a Pi.....r St....t ?
15 paź 22:13
Krzysiek : Moze jakos zda ta mature
15 paź 22:15
Eta:
To ten sam

= < P ...s ... t>
15 paź 22:15
Eta:
Ja wątpię

( musiałaby trwać co najmniej 10 h)
15 paź 22:16
Piotr:
@
Krzysiek rozsrzerzona ?
@
Eta dobrze wiedziec

a byl niedawno na forum to masakra
15 paź 22:17