.
asdf: błache sprawy
25
o = 25 − 273
o = −248 [K]

Jak to jest z kelwinami? U nich jak jest 0K to nie można osiągnąć większej temperatury i
mniejszej niż 273
K? Nie bardzo rozumiem sorry
15 paź 18:30
Godzio:
A czemu nie można ?
15 paź 18:33
MQ: 25oC=(25+273)oK=298oK
15 paź 18:34
asdf: Witam. Nie wiem, coś takiego kiedyś słyszałem, że u nich nie ma mniejszej temperatury jak 0K,
czy coś takiego. 25
o = 25 + 273
o = 298K

czy jak to jest?
15 paź 18:35
asdf: Ok, Dzięki, czyli jak mam takie coś:
ΔT = T − (25o + 273)
gdzie:
T − oznacza temp. w zbiorniku
25o − temperatura pokojowa
ΔT = 26,4 − (25 + 273)
ΔT = −271.6 tak?
15 paź 18:37
MQ: Nie! Albo wszystko liczysz w oC albo w oK.
U ciebie ΔT= 26,4 −25 = −0,8 zarówno w skali Kelvina, jak i Celsiusa, bo skale te są wobec
siebie tylko przesunięte.
15 paź 18:41
15 paź 18:44
asdf: ?
15 paź 18:52
asdf: Już zczaiłem, dzięki
15 paź 19:21