miejsce zerowe
adaś: Jeżeli miejscem zerowym funkcji h(x)=3x + b jest liczba większa od 5,to:
A) b<−15
C)b>5
D)b>15
15 paź 18:16
MQ: x>5
3x>15
0=3x+b>15+b
15 paź 18:32
adaś: da się jeszcze inaczej to rozwiązać ?
15 paź 18:41
MQ: A po co? Już masz odpowiedź: 0>15+b −−> b<−15
15 paź 18:43
adaś: 15 skąd się wzięło tak nagle?
15 paź 18:48
adaś: ?
15 paź 19:05
Krzysiek : Adas. Co to jest miejsce zerowe funkcji . jest to takie x dla ktorego y=0 czyli wartosc tej
funkcji =0 . masz rozwiazanie bo podal CI MQ tylko nie wiesz skad to wszystko Nie ?
Funkcja jest opisana wzorem h(x)=3x+b i masz jeszcze wtresci bardzo wazna informacje dla
ciebie ze miejscem zerowym jest liczba wieksza od 5 czyli wiemy juz ze nasze x>5
Teraz zastanowmy sie co bedzie gdy masze miejsce zerowe bedzie rowne 5 czyli nasze x=5
Zapiszmy h(x)=y wolno nam(bedziesz lepiej to rozumial ) to jesli za x podstawimy 5 bedziemy
mieli
y=3x+b Wartosc funkcji czyli nasze y dla x=5 ma byc rowne zero ⇒0=3*5+b⇒0=15+b ⇒b=−15
Sprawdzmy to 0=3*5+b⇒0=3*5−15=0 czyli 0=0 prawda .
Jednak nasze x ma byc wieksze od 5 ⇒x∊(5,∞) czyli moze byc np 5,87, 5,90 , .5638, 193528790 , i
wiele roznych innych az do ∞.bo tak wynika z tresci zadania ⇒3*x>15 dalej MQ CI rozwiazal.
Pytasz sie czy da sie to inczej rozwiazac Adas da sie. Mysleniem .
Popatrz jesli xma byc wieksze od 5 to za x wstaw do rownania np 6 i y=0 to bedzie 0=3*6+b
⇒b=−18 zeby to rownalo sie zero. teraz wez np zax=10 ⇒0=3*10+b⇒b=−30 teraz weznp x=−100
⇒0=3*−100+b⇒b=−300. Teraz popatrz wyzej i napisalem tam ze dlax=5 wyszlo b=−15 to dla x>5
jakie bedzie b . Zobacz jakie to beda liczby ktore policzylem −18,−30,−300 bedzie b<−15 bo
−18<−15 ,−30<−15 i takze −300<−15
15 paź 23:29
Eta:
| | −b | | −b | |
xo= |
| ⇒ |
| >5 ⇒ −b>15 to b ......... |
| | 3 | | 3 | |
15 paź 23:34
Krzysiek : Witaj Eta. Nie chce byc zlosliwy ale Adas i tal nie bedzie wiedzial jak to dokonczyc i skad sie
to wzielo . Jemu to trzeba rozpisac dokladnie
| | −b | | −b | |
mamy tak y=3x+b⇒0=3x+b ⇒−b=3x⇒samo x = |
| . Mamy policzone x ktore = |
| .
|
| | 3 | | 3 | |
| | −b | |
W tresci zadania masz podane ze x czyli nasze |
| jest wieksze od5 czyli piszemy
|
| | 3 | |
| −b | |
| >5 ⇒teraz mnozymy obie strony nierpownosci przez 3 zeby sie pozbyc mianownika po lewej |
| 3 | |
| | 3*−b | |
stronie i mamy |
| >3*5 teraz te 3 skroc po lewej stronie i zostanie −b>15 to b<−15
|
| | 3 | |
Dlaczego mniejszse a nie wieksze Dlatego z e musisz pomnozyc (−b) przez (−1) zeby dostac samo
b no i oczywiscie bedzie tez −15 zeby ta nierownosc byla prawdziwa . A co ze znakiem . Jak
mnozysz przez liczbe ujemna to zmieniasz znak na przeciwny . Czyli jak masz > to bedzie < i
odwrotnie.
Ciekawy tez jestem czy TY to chociaz czytasz
16 paź 10:02
adaś: dzięki Krzysiek

, jasne że czytam !
16 paź 14:27