matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pytanie
PaulinkaAa:
1
wyznacz liczbę a tak , aby liczby
,a,a+3 w podanej kolejności tworzyły ciąg
4
geometryczny
10 maj 20:56
@Basia:
Podpowiadam
10 maj 21:05
@Basia:
Skorzystaj z własności ciągu geometrycznego a
n
2
= a
n−1
*a
n+1
tutaj a
2
=
1
4
*(a+3) /*4 4a
2
= a+3 4a
2
− a − 3 = 0 rozwiąż to równanie
10 maj 21:07