Analityczna
Paweł : Napisz równanie stycznej do okręgu x2+y2=4 przechodzącej przez punkt A=(0,8)
15 paź 17:57
MQ: Równanie prostych przechodzących przez (0,8) :
y=ax+8 −− wiesz dlaczego?
podstaw y do równania okręgu.
Dostaniesz równanie kwadratowe. Szukasz dla jakich a równanie ma tylko jeden pierwiastek −− bo
tylko jeden pkt. wspólny prostej i okręgu.
Powinieneś dostać dwie wartości dla a −−> dwie styczne.
15 paź 18:08
Paweł : A x2+y2 =2− A=(0,5) Chciałbym żeby ktoś mi powiedział czy dobry wynik mi wyszedł bo ten
przykład miałem dzisiaj na sprawdzianie . Wyszło mi ze x= 1/4 oraz −1/4
15 paź 18:11
Paweł : Przepraszam promień tam 20 a nie 2
15 paź 18:12
Paweł : Znowu zle mowie

Promien bedzie pierwiastek z 20 . po prostu nie jestem dobry w analityce
15 paź 18:12
MQ: Promień czy kwadrat promienia, bo jak promień, to (0,5) leży wewnątrz okręgu.
15 paź 18:19
Paweł : Promień wynika z tego że x2+y2=20 czyli S=(0,0) a promień pierwiastek z 20
15 paź 18:33
MQ: A po co liczysz x? Jak masz obliczyć równanie stycznych, to liczysz wsp. a z warunku Δ=0.
15 paź 18:38
Paweł : Przepraszam pomyliłem się oczywiscie te wyniki to a a nie x
15 paź 19:01
Eta:
Napisz porządnie treść zadania !
15 paź 19:08
Paweł : Napisz równanie stycznej do okręgu x2+y2=20 przechodzącej przez punkt A=(0,5)
15 paź 19:14
Marek: Napisz równanie stycznej do okręgu x2+y2=4 przechodzącej przez punkt A=(0,8).
15 paź 19:15
Marek: Paweł chodzi ci o kwadrat tam powinno być Napisz równanie stycznej do okręgu
x2+y2=20przechodzącej przez punkt A=(0,5)
15 paź 19:15
Marek: Nie wiem dlaczego mi kwadrat nie działa :Napisz równanie stycznej do okręgu x2+y2=20
przechodzącej przez punkt A=(0,5)
15 paź 19:17
Eta:
s: y=ax+b i A€S to s: y= ax+5 ⇒ s: ax−y+5=0
jeżeli prosta jest styczna do okręgu, to odległość d punktu S(0,0) od tej prostej jest równa
r
r=
√20= 2
√5
d= r
| | |a*0−y*0+5| | | |5| | |
d= |
| = |
| = 2√5 |
| | √a2+1 | | √a2+1 | |
to 5= 2
√5*
√a2+1 /
2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
25= 20(a2+1) ⇒ 4a2+4= 5 ⇒ a2= |
| to a= |
| lub a= − |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
mamy dwie takie styczne spełniające warunki zadania:
| | 1 | | 1 | |
s: y= |
| x+5 , s: y= − |
| x+5 |
| | 2 | | 2 | |
15 paź 19:22
Marek: Dziękuje ci bardzo

.
15 paź 19:29
Paweł: Już teraz nie pamiętam czy mi wyszło a =1/4 czy 1/2 ale na pewno 3/4 zadania zrobiłem dobrze.
15 paź 19:30
Paweł: Jednak wyszło mi tak samo

Dzięki wielkie!
15 paź 19:32
Eta:
Na zdrowie ...
15 paź 19:33