Wartość bezwzględna
Fionka: Zaznacz na osi liczbowej zbiór liczb, które spełniają podaną nierówność:
a) (2|x|−1)
2 ≤ 0
b) (3−2|x|)
2 ≤ 0
Proszę o pomoc z tym zadaniem bo nie mam pojęcia jak rozwiązać taką nierówność. Z góry dziękuję
15 paź 17:48
Basia:
czy kwadrat jakiejkolwiek liczby może być ujemny ( <0 ) ?
15 paź 17:50
MQ: Zauważ, że po lewej masz kwadraty, więc spełnione to będzie tylko dla lewej równej 0.
15 paź 17:51
Fionka: no czyli co... nie da się tego zrobić? ;> czy w tym pierwszym ma być np 1/2 żeby sie
wyzerowało? ;> ale jak mam kwadrat po za nawiasem w którym są dwie liczby to nie powinnam
zastosować wzoru skróconego mnożenia albo jakoś tak?
15 paź 17:56
MQ: a) sprowadza się do (2|x|−1)2=0
b) sprowadza się do (3−2|x|)2=0
15 paź 17:58
Basia:
ma być ≤ 0; nie może być < 0; to jakie musi być ?
15 paź 17:58
Fionka: no = 0 no ale co dalej?;>
15 paź 18:24
MQ: Zauważ, że jeżeli coś2=0, to też coś=0
15 paź 18:28
Fionka: no to ma być że x=1/2 lub −1/2 a w drugim że x=3/2 lub −3/2 ? i to jest koniec ?
15 paź 18:34
MQ: Nooo, koniec.
15 paź 18:35
Fionka: no to jak to na osi mam zaznaczyć? ;>
15 paź 18:37