funkcja
adaś: Wykres funkcji h(x) = √3x + 1 tworzy z prostą o równaniu y=0 kąt rozwarty o mierze?
15 paź 17:43
Mila:

tgα=
√3
α=60
0
dla y=
√3x+1 α=60
0 (zielony wykres)
dla y=−
√3x+1 tgβ=−
√3 β=180−60=120
0 (pomarańczowy wykres)
15 paź 17:53
adaś: dzięki Tobie serdecznie za te rysunki bardzo fajnie to wygląda teraz

, mam jeszcze pytanie
,ta prosta y=0 ona jest na pomarańczowo ale wartość 0 nie jest zaznaczona dlaczego ?
15 paź 17:57
Mila: Adaś, prosta y=0 to oś OX ( na tej osi wszystkie punkty mają drugą współrzędną równą
0.np.((0,0) (2,0)(−3,0) leżą na OX)
(0,0) początek układu współrzędnych, na poprzednim wykresie lepiej opisałam.
Pomarańczowy wykres, to prosta y=−√3x+1.
Dla uzupełnienia Twoich wiadomości .
oś OY ma równanie x=0
15 paź 18:04
adaś: dzięki ,kątów się jeszcze nie uczyłem , to znaczy że kąt rozwarty ma zawsze 180 stopni ? skąd
to 180 ?
15 paź 18:19
adaś: ?
15 paź 19:05
Krzysiek : kat rozwarty jest to kat ktory ma wiecej niz 90 stopni. natoniast kat 180 stopni jest to kat
polpelny
15 paź 23:39
Eta:
15 paź 23:40
Krzysiek : Adas kat ostry ma mniej niz 90stpni, kat prosty jak sama nazwa wskazuje to lat ktory ma
dokladnie 90 stopni, kat rozwaarty to kat ktory ma wiecej niz 90 stopni a mniej niz 180 Tam
wyzej nie dopisalem ze mniej niz 180 . , kat polpelny to kat 180 stopni, kat pelny to kat 360
stopni. Popatrz na wykres ktory namalowala CI Mila i zostaw sobie tylko ten zielony wykres
.
masz rownanie prostej y=√3x+1 i y=o , y=o to jest os OX wykres tej drugiej prostej masz
narysowany.
teraz co my juz wiemy o tej prostej y=√3+1 Wiemy juz ze bedzie przecinala os OY w punkcie
(0,1) bo nasze b=1 a takze wiemy pod jakim katem bedzie w stosunku do osi OX (czyli nasz
kat α zaznaczony na zielono na wykresie ) A skad to wiemy. Ano stad ze nasze a z rownania
prostej =√3 a czemu rowne jest a . a=tgα⇒tgα=√3 Z tablic mozesz odczytac ze tgα=√3 dla
kata 60 stopni. Juz CI dzisiaj o tym pisalem TO znaczy ze wykres jest nachylony do osi OX
pod katem 60 stopni. Jest to kat ostry bo ma ponizej 90 stopni. My mamy odbliczyc kat
rozwarty ma miec wiecej niz 90 a mniej niz180stponi
Oznacz sobie przez δ kat ktory CI brakuje do 180 sopni wiec mozemy zapisac tak δ+α=180 stopni
⇒ δ=180−α αznasz bo to kat 60 stopmi ⇒δ=180−60=120 stopni i taki kat rozwarty tworzy wykres
tej fonkcji z prosta y=0
16 paź 00:26
Krzysiek : Czesc Eta .
16 paź 00:27