rówanie
adaś:
| | 2 | |
Prosta prostopadła do wykresu funkcji f(x)= |
| x+1 i przechodząca przez punkt P=(−6,1) ma |
| | 3 | |
równanie?
15 paź 17:36
Aga1.: Szukana prosta y=ax+b
Ile wynosi a, jaki warunek spełniają współczynniki kierunkowe prostych prostopadłych?
15 paź 17:38
adaś:
zrobiłem tak :
1=−4+b
−4+b=1
b=5
f(x) =−1,5x+5 ale odpowiedz jest inna
15 paź 17:42
asdf: wiadome, skoro nie uwzględniłeś współczynnika a2
15 paź 17:44
Mila:

m⊥k
| | 3 | |
m: y=− |
| x+b podstaw współrzędne punktu P i oblicz b |
| | 2 | |
. Dobrze byłoby, abyś narysował obydwie proste.
Napisz wynik.
15 paź 17:45
adaś: pomyliłem się , wynik będzie f(x)=−1,5x−8
15 paź 17:48
Mila: Bardzo dobrze, Adaś. Robisz duże postępy.
15 paź 17:54