ciąg ary
procenty: koleś złożył w banku 8000, po upływie pierwszego i każdego następnego roku wpłacał 1000. ile
lat oszczędzał jeśli na koniec miał 27 290zł. z odsetkami przed oprocentowaniem. (procent
prosty) oprocentowanie cały czas wynosiło 4,5%
10 maj 20:48
@Basia: Podpowiadam
10 maj 21:10
@Basia:
można to liczyć "na piechotę"
po 1 roku miał:
8000+4,5%*8000 = 8000+0,045*8000
czyli zostawił 7000+0,045*8000 = 7000 + 45*8 = 7000 + 360 = 7360
po 2 roku miał:
7360 + 0,045*7360
czyli zostawił 6360 + 45*7,36
itd.
10 maj 21:15
%: a z wykorzystaniem wzoru ciągu arytmentycznego/ sumy ciągu?
10 maj 21:24
@Basia:
Musiałoby być tak:
Zapisać z wzoru na procent składany ile miałby po n latach gdyby nic nie podejmował.
Kn = (8000+ 0,045)n
Zapisać ile traci podejmując po 1000 przez n−1 lat
w 2 roku traci 1000*0,45
w 3 roku traci (2000 + 1000*0,45)*0,45 = 2000*0,45 + 1000*0,452
w 4 roku traci (3000 + 2000*4,5 + 1000*0,452)*0,45 = 3000*0,45 + 2000*0,452 + 1000*0,453
..............................
czyli byłaby to suma n−1 ciągów geometrycznych
A1= Sn−1 ciągu a1 = 1000 q=0,45
A2 =Sn−2 ciągu b1 = 2000 q=0,45
A3 =Sn−3 ciagu c1 = 3000 q=0,45
......................................................................
An−2=S2 ciagu x1=(n−2)*1000 q=0,45
An−1=S1 y1=(n−1)*1000 q=0,45
strasznie się to komplikuje, powinno być jakoś prościej, pomyślę
10 maj 23:00
@Basia:
Nie wiem czy to na pewno jest tak, ale błędu nie widzę.
1. 8000 + 0,045*8000
2. (8000+0,045*8000 − 1000)*0,045
3. [ (8000+0,045*8000 − 1000)*0,045 −1000 ]*0,045
.....................................
czyli to byłoby
8000(1+0,045)
n − 1000(1+0,045)
n−1 = 27290
(1+0,045)
n−1*[ 8000(1+0,045)−1000]=27290
(1+0,045)
n−1*(8360−1000)=27290
1,045
n−1 ≈ 3,7
n−1 ≈ 30
n ≈ 31
ale naprawdę nie jestem pewna
10 maj 23:27
@Basia: A jednak jest błąd
To byłoby:
8000(1+0,045)
n − 1000*(0,045 + 0,045
2 +....+0,045
n−1) =
| | 1−0,045n−1 | |
8000(1+0,045)n − 1000*0,045* |
| = |
| | 1−0,045 | |
| | 1−0,045n−1 | |
8000(1+0,045)n − 45* |
| = 27290 |
| | 0,955 | |
i na razie nie mam pojęcia jak to rozwiązać
10 maj 23:57
@Basia: Głupieję już. Pierwsza wersja jest chyba ok.
Zajrzę jeszcze do tego jutro
11 maj 00:09
viola: Ale on po roku wpłacał 1000 ,a nie wypłacał
11 maj 00:11
@Basia:
To akurat najmniej ważne, będzie + zamiast −.
11 maj 00:13
viola: wydaje mi się , że nie jest wszystko jedno czy wpłacał czy wypłacał, bo gdyby wypłacał ,to
nigdy by się nie doczekał 27290. Z tego prostego powodu,że kapitał początkowy co roku byłby
mniejszy.
coś takiego mi wyszło, może się przyda
27290=8000(1+0,045)n+1000(1+0,045)n−1+1000(1+0,045)n−2+...1000(1+0,045)
11 maj 00:32
@Basia: Teraz już jestem pewna.
K = 8000
D = 1000
od 8000 ma odsetki przez n lat
od pierwszego tysiąca ma odsetki przez n−1 lat
od drugiego tysiąca ma odsetki przez n−2 lata
......
od n−2 tysiąca ma odsetki przez 2 lata
od n−1 (ostatniego) tysiaca ma odsetki przez rok
K(1+p)
n + D(1+p)
n−1 + D(1+p)
n−2 + .....+D(1+p)
2 + D(1+p) =
K(1+p)
n + D*[(1+p) + (1+p)
2 +....+(1+p)
n−1] =
8000*1,045
n + 1000*(1,045 + 1,045
2+....+1,045
n−1) =
| | 1−1,045n−1 | |
8000*1,045n + 1000*1,045* |
| = |
| | 1−1,045 | |
| | 1,045n−1 − 1 | |
8000*1,045n + 1000*1,045* |
| = |
| | 0,045 | |
| | 45 | |
8000*1,045n + |
| *(1,045n−1−1) = |
| | 0,045 | |
8000*1,045
n + 1000(1,045
n−1−1) =
8000*1,045
n + 1000*1,045
n−1 − 1000 = 27290
1000*1,045
n−1*(8*1,045 +1) = 28290
1,045
n−1*1000*9,36 = 28290
1,045
n−1 ≈ 3,02
n−1 ≈ 25
n ≈ 26
11 maj 01:11
@Basia:
@Viola
Z punktu widzenia matematyki wszystko jedno. Obliczenia byłyby podobne, tylko nie byłoby
rozwiązania.
11 maj 01:26
Mona Lisa:
Jeśli odłożymy do skarpetki 8000 zł i potem każdego roku przez 25 lat będziemy dokładali
po 1000 zł, to będziemy mieli po 26 latach 33000 zł i to bez odsetek, czyli dużo więcej
niż 27290 zł.
11 maj 10:51
Stan: ja to zrobiłem taki i wyszło mi równo 12 więc chyba jest dobrze
najpierw wyliczyłem same odsetki
z pierwszego roku → 360
z drugiego → 405
z trzeciego → 450
r = 45
i teraz równanie
| | [2*360 + (n − 1)45]n | |
27290 = 8000 + 1000n + |
| |
| | 2 | |
a dalej to wystarczy wyliczyć
11 maj 12:19