oblicz wartość wyrażenia.
pomocy: atunku ;< ||1+c|+c| jeśli c= −√5
15 paź 17:25
Mati_gg9225535: podstaw za c ten ujemny pierwiastek z 5
15 paź 17:27
pomocy: no tak . i jak to później obliczyć ?
15 paź 17:28
pomocy: ||1+(−√5)|+(−√5)|
15 paź 17:29
Mila: ||1−√5|−√5|=|√5−1−√5|=1
15 paź 17:29
pomocy: trzeba to obliczyć ;< najlepiej chciałabym jakbyś mógł wytłumaczyć ..
15 paź 17:30
pomocy: mógłbyś mi jeszcze wytłumaczyć czemu tak to zrobiłeś ?
15 paź 17:34
pomocy: zrobiłaś*
15 paź 17:34
Mati_gg9225535: tak dla jasnosci zrobiła to koleżanka Mila

ale robisz tak:
||1+(−
√5)|+(−
√5)| = ||1−
√5|−
√5| = w tym momencie musisz oszacować wynik pod wartoscia
bezwzględną (ustalić znak wyniku spod wart. bezwzględnej) zatem 1−
√5=1− ~2,2 co jest
mniejsze od zera, więc musisz zmienic znaki na przeciwne, jeśli byłoby np
√5−1 to miałbyś
~2,2−1>0 wtedy nie zmieniasz znakow
wiec dalej masz po opuszczeniu wartosci bezwz i zmianie znakow tak :
=|−1+
√5−
√5|=|−1
15 paź 17:39
Mati_gg9225535:
=|−1|=1, ucieło mi
15 paź 17:46
pomocy: tak tak wiem że Mila, zauważyłam po fakcie

dziękuję wam
15 paź 17:58
Daria: Mam pytanie odnośnie tego przykładu: dlaczego należy usunąć moduł wewnętrzny? W szkole uczono
mnie, że należy skasować moduł zewnętrzny. Idąc tym tokiem myślenia, próbowałam rozwiązać ten
przykład i za każdym razem wynik wychodził mi: −1.
Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć, proszę?
4 lis 19:25