zadanie optymalizacyjne
karol: Hurtownik sprzedaje obuwie po 80 zł za parę, o ile zamówienie jest mniejsze niż 50 par butów.
Jeśli zamówienie jest nie mniejsze niż50 par, ale nie większe niż 600 par obuwia, to wówczas
cena jednej pary obuwia spada o 10 groszy pomnożone przez liczbę zamówioncych par. Jaka
wielkość zamówienia maksymalizuje dochód hurtownika? Ile wyniesie ten maksymalny dochód?
15 paź 17:05
aniab: 400par dochód 16000
15 paź 17:10
aniab: (80−0,1x)x − zysk
max w wierzchołku =−b/2a =−80/−0,2 =400
15 paź 17:11
karol: odpowiedzi tez mam .moze sie ktos pokusi na rozwiazanie
15 paź 17:11
karol: a dlaczego nie ma 80−0,1x dla wiecej nic 50 par? i jak obliczyc max dochód?
15 paź 17:13
aniab: żeby nie utrudniać sobie życia
aa zamiast zysk powinno być dochód
obliczyć wstawiając x =400
15 paź 17:15
karol: ok dzieki. mam jesze problem z takim zadaniem :
Właściciel sklepu kupuje aparaty fotograficzne płacąc producentowi 120zł za sztukę i sprzedaje
40 sztuk aparatów miesięcznie po 180zł. Właściciel oszacował, że każda obniżka ceny aparatu o
złotówkę zwiększy liczbę sprzedanych aparatów o jedną sztukę. Jaka powinien ustalić cenę, aby
jego zysk był największy?
15 paź 17:17
aniab: (180−120−x)(40+x)=zysk
15 paź 17:21
aniab: i analogicznie
15 paź 17:21
karol: dzieki
15 paź 17:22