sprawdzenie
Mati_gg9225535: jaki warunek muszą spełniać liczby rzeczywiste a≠0 i b≠0, aby wykresy funkcji y=2
xa+b i
y=2
xb+a miały dokładnie jeden punkt wspólny ?
przyrównałe, wyciągnąłem przed nawias a oraz b potem pogrupowałem i wyszło że a powinno być
równe b, czy ktos moze to sprawdzic ?
15 paź 16:44
MQ: Jeśli twoje 2xb+a oznacza b*2x+a i analogicznie to drugie, to:
dla każdego a≠b jest to spełnione.
15 paź 16:53
Mati_gg9225535: tak, taki zapis, czyli dobrze rozwiązane ?
15 paź 16:56
MQ: Nie dobrze, bo, jak ci napisałem, a≠b, a ty napisałeś a=b.
15 paź 16:59
MQ: Jeżeli a=b, to wykresy się pokrywają, a ty masz mieć tylko jeden punkt wspólny.
15 paź 17:00
Mati_gg9225535: ok rozumiem, dzieki
15 paź 17:07
Mati_gg9225535: zle przepisałem..

ale juz niewazne
15 paź 17:23