Równanie wielomianowe - problem
Maciek: Cześć.
Mam do rozwiązania takie równanie: x3−7x=|4x2−10|
Na start wyznaczam "x" spod modułu i dostaję +/−√10\2
Teraz robię siatkę znaków dla x∊(−∞,−√10/2)∪(√10\2, +∞)
No więc dla tych przedziałów mam równanie:
x3−7x=4x2−10 czyli
x3−4x2−7x+10=0
Teraz wdrażam w życie twierdzenie o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach
całkowitych i liczę W(1) co daje mi zero.
Dzielę wielomian przez (x−1) i w wyniku dostaję równanie kwadratowe:
x2−3x−10 − liczę z tego deltę i dostaję pierwiastki x1=−3 x2=6
czyli oba są w przedziale, no ale w odpowiedziach o takich liczbach ani widu ani słychu.
Dla przedziału x∊(−√10/2,√10/2) też wyniki mi się nie zgadzają.
Proszę o sprawdzenie mojego sposobu i poprawienie błędów.
Z góry dziekuję.
15 paź 16:41
aniab: pierwiastki powinnaś mieć 5 i −2
15 paź 16:45
Maciek: aa dzięki, już widzę gdzie ZROBIŁEM błąd
15 paź 16:52
aniab: a w drugim chyba nie ma rozwiązań w tym zakresie bo jedyny to ok −5,57
15 paź 16:55