matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż
wykaż:
wykaż , że dla dowolnych różnych liczb a i b gdzie a,b≠0 prawdziwa jest równość : (a
−2
− b
−2
): (a
−1
− b
−1
)
2
=
a+b
b−a
15 paź 16:39
Mila:
1
1
1
1
(
−
):(
−
)=
a
2
b
2
a
b
1
1
1
1
(
−
)*(
+
)
a
b
a
b
=
=
1
1
(
−
)
2
a
b
1
1
(
+
)
a
b
=
=
1
1
(
−
)
a
b
a+b
b−a
a+b
=
:
=
ab
ab
b−a
15 paź 17:27