pomoze ktos ?
:(: Jeden z boków trójkąta ma długość 4 a kąty do niego przyległe mają 10 stopni i 140 stopni,
oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie
10 maj 20:44
@Basia: Jaki będzie trzeci kąt w tym trójkącie ?
Odpowiedz i jeśli potrafisz zrób rysunek.
Boki oznacz: a=4, b, c
Kąty: przy a β=10 γ=140; na przeciw a α=?
10 maj 20:50
:(: no to będzie 30 stopni
10 maj 20:57
Damian: z twierdzenia sinusów:
| a | | b | | c | |
| = |
| = |
| = 2R |
| sinα | | sinβ | | sinγ | |
10 maj 21:02
@Basia: oczywiście; rozumiem, że nie umiesz tu zrobić rysunku; poczekaj narysuję
10 maj 21:02
@Basia: No to chyba już nie trzeba. Damian Ci napisał co trzeba zrobić. Jeśli rozumiesz co dalej,
napisz, bo szkoda czasu
10 maj 21:04
Damian: przepraszam Basiu ze sie wtrąciłem
10 maj 21:11
:( : rozumiem

dziękuję
10 maj 21:12
@Basia: Nie szkodzi Damian. Dobrze, że kolega (koleżanka) rozumie.
10 maj 21:16