trygonometria
sdfgsd: Wiedzac, że α oznacza miare główna pewnego kata skierowanego, oblicz:
sin(α+2π)
jeśli sinα=0,9
15 paź 16:03
Basia:
2π jest okresem podstawowym funkcji sinus
mówi Ci to coś ?
15 paź 16:04
sdfgsd: nie?
jedynie cos takiego wycudowałem:
sinα=0,9
α≈640
sin(640+360)=sin424o
15 paź 16:10
sdfgsd:
15 paź 16:13
Basia:
jeżeli f jest funkcją okresową z okresem podstawowym s to
f(x+k*s) = f(x+s) = f(x) k∊C
sinus jest funkcją okresową z okresem podstawowym 2π
z tego wynika, że
sin(α+2π) = sinα = 0,9
i koniec zabawy
15 paź 16:16
Ajtek:
Ręce opadają.
sin(2π+α)=sinα
15 paź 16:16
asdf: poszukaj, może w zeszycie masz ten wzór:
sin( α + 2kπ) = sinα, ⇔ k ∊ C
15 paź 16:18
sdfgsd: to i tak sin424=0,9
a jak np tg(α−6π)
jeśli tgα= 0,7
15 paź 16:40