Pole powierzchni całkowitej stożka jest równe 324π dm^2. Promien podstawy stozka
marcin: Pole powierzchni całkowitej stożka jest równe 324π dm2. Promien podstawy stozka jest dwa razy
krotszy od tworzacej stozka . Oblicz dlugosc promienia podstawy stozka.
15 paź 16:02
Mati_gg9225535: S−pole powierzchni calkowitej
S=324π dm2
S=πr(r+l)
2r=l
324π=πr(r+2r)
324=r(3r)
324=3r2
r2=108
r=√108
15 paź 16:30
marcin: dziękuje bardzo

dobrze mi wyszło w takim razie.
15 paź 16:36
Mati_gg9225535: nie ma sprawy √108=6√3
15 paź 16:38