ciągi
toskaa286757505: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an = n4 − 8n2 + 1.. Wykaż, że ten ciąg ma wszystkie wyrazy
dodatnie.
15 paź 15:58
Ajtek:
n∊N+
n2=t, t≥0
t2−8t+1>0
i lecisz Δ.
15 paź 16:01
toskaa286757505: ok
15 paź 16:02
toskaa286757505: ile to jest pierwiastek z 132?
15 paź 16:05
MQ: Kalkulator mówi, że ok. 11,489125293076057319701222936438
15 paź 16:07
Ajtek:
Hmmm a skąd 132?
15 paź 16:09
asdf:
x1 = 0,127016653792531
x2 = 7,872983346207417
15 paź 16:12
toskaa286757505: bo powinno być an = n4 − 8n2 + 17
15 paź 16:12
Ajtek:
Aha.
15 paź 16:13
Ajtek:
Co nie zmienia faktu że to nie będzie 132

.
15 paź 16:14
asdf: (n2 − 4)2 + 1
koniec, kropka , the end
15 paź 16:16
Ajtek:
Można i tak

.
Cześć
asdf, MQ 
.
15 paź 16:18
asdf: Witaj Ajteku
15 paź 16:19
MQ: Czołem!
15 paź 16:20
Ajtek:
Ajetku, dobre

!
15 paź 16:20
Ajtek:
O jeszcze inaczej Ajteku

!
15 paź 16:21
asdf: nie znam polskich końcówków
15 paź 16:21
asdf: To może taki żarcik:
Siedzi bułka i pączek na półce w sklepie. Nagle bułka zaczęła się śmiać. Na to pączek:
−bułka, czemu sie śmiejesz?
−bo fajny rym wymyśliłam
−jaki?
−pączek, pączek, dziad bez rączek
Mija 20 minut. Nagle pączek zaczął się śmiać, Bułka się pyta:
−Czemu morde cieszysz?
−fajny rym mi się przypomnial
−jaki?
−bułka, bułka ty szmato!
15 paź 16:24
MQ: Najbardziej typowo po polsku byłoby: Ajtku.
15 paź 16:24
Ajtek:
Polska język, trudna język

.
15 paź 16:31