krótnie pytanie,walce
xAdax: Mam pytanie: Przerabiam walce, właśnie robię zadanie i mam podane że średnica podstawy to 24 to
promień to będzie 12 ?. Wole się upewnić
15 paź 15:56
asdf: upewniam
15 paź 15:58
xAdax: okej.dzięki. a jeszcze jedno pytanie...jak się ma obwód podstawy do koła, no bo po rozwinięciu
tego to wychodzi prostokąt czyli np OBW podstawy ma 3π cm . Jak mogę obliczyć jedną krawędź
prostokąta tego?
15 paź 16:58
Aga1.: OBW=2πr
2πr=3π
r=3/2
15 paź 17:00
xAdax: dziękuje,przydatna pomoc
15 paź 17:02
xAdax:

aa jeszcze jedno pytanie

mam r=3π
Jak z tego obliczyć długość tego boku który zaznaczyłam kropką?
15 paź 17:07
Aga1.:
Domyślam się tylko, bo nie znam treści zadania
a= OBWp
a=2πr=2π*3π=6π2
15 paź 17:11
xAdax: poczekaj napisze treść . nie bd już owijać w bawełne. 2 min daj mi .
15 paź 17:13
xAdax: Podstawa walca ma obw równy 6πcm. Powierzchnia boxczna walca jest prostokątem któego
przekątna tworzy z bokiem przystającym do wysokości walca kąt
a)30 stopni
b)45 stopni
c)60 stopni
15 paź 17:15
xAdax: a i mam obliczyć Pp całkowitej i objętość
15 paź 17:17