Dla stożka, ktorego promień podstawy r=6 cm oraz wysokość h=12 cm, oblicz pole p
marcin: Dla stożka, ktorego promień podstawy r=6 cm oraz wysokość h=12 cm, oblicz pole powierzchni :
a)bocznej
b) całkowitej
15 paź 15:55
15 paź 15:56
qwerty:
a)πrl = pb
długość tworzącej stożka możesz policzyć z twierdzenia pitagorasa − h2+r2=l2
15 paź 15:58
qwerty: MARCIN, czy zrozumiałeś jak robi się takie zadanie?
15 paź 16:01
marcin: tak, dziękuje bardzo już znalazłem wzory
15 paź 16:03
marcin: doszłem tylko do tego że l = 6{5} i dalej nie potrafie
15 paź 16:38
MQ: A czego tu nie potrafić −− masz r i masz l−− podstaw do wzorów.
15 paź 16:43