wartośc bezwzględna!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!: rozwiąż równanie 2Ix+1I = IxI + Ix+2I
10 maj 20:32
♊: Odpowiedz na pytanie:
Dla jakich x podane wyrażenia są prawdziwe
|x+1|=0
|x|=0
|x+2|=0
?
10 maj 20:37
!!!!!!!!!!:
|x+1|=0
x=1 lub x=−1
x=0
|x+2|=0
x=2 lub x=−2
10 maj 20:40
Mickej: fajnie
2+2=0
10 maj 20:41
!!!!!!!!!!!!!!!!!!: x = − 1 ?
x = 0 ?
x = −2 ?
10 maj 20:42
Damian: Mickej albo Bogdanie roztrzaskaj to zadanie bo mi |x| zawala wszystko... pliska
10 maj 20:59
Mickej: ja sie nie wtrącam bo widzę że numer 2 tu rozpoczął swój proces myślowy
10 maj 21:04
♊: Teraz musisz sprawdzić rozwiązania dla przedziałów ograniczonych tymi liczbami − czyli dla
1. x ∊ (−∞,−2)
2. x ∊ <−2,−1>
3. x ∊ (−1,0)>
4. x ∊ (0,+∞)
(zbiory "zamykałem" w dowolnych przedziałach − chodzi tylko o to, żeby łacznie wszystkie zbiory
dały zbiór liczb Rzeczywistych).
We wszystkich 4 przypadkach metody postępowania są takie same:
Postawiasz do równania jakąś wartość za x, następnie sprawdzasz czy wyrażenie pow wartością
bezwzględną będzie dodatnie czy ujemne.
biorę jakąs liczbę ze zbioru pierwszego, np −100
2I−100+1I = I−100I + I−100+2I
teraz trzeba policzyć to co jest w wartości bezwzględnej
2I−99I = I−100I + I−98I
Wszystkie są ujemne, więc przepisuję równanie, już bez wartości bezwzględnej, ale zmieniam
znak.
2(−x−1) = −x −x−2
Jeżeli by wyszła wartość dodatnia, to by się nie zmieniało znaku, po prostu by się wyrzucało
znak wartości bezwzględnej.
W przypadku 2 i 3. będzie tzreba w niektórych zmienić znak, a w niektórych zostawić
taki sam jak jest.
Potem masz do rozwiązania zwykłe równania. Jeżeli odpowiedź wyjdzie w którymś z przypadku z
poza przedziału, to nie uwzględniasz jej w odpowiedzi końcowej.
Odpowiedź końcową stanowi suma rozwiązan wszystkich 4 równań.
10 maj 21:14
10 maj 21:18
Bogdan:

2|x + 1| = |x| + |x + 2|
x=−1 x=0 x=−2
Rozpatrujemy równanie w 4 przedziałach:
1. x ∊ (−
∞, −2): −2(x + 1) = −x − (x + 2)
−2x − 2 = −x − x − 2
0 = 0
odp.: x ∊ (−
∞, −2)
2. x ∊ <−2, −1): −2(x + 1) = −x + (x + 2)
−2x − 2 = −x + x + 2
−2x = 4 ⇒ x = −2
odp.: x = −2
3. x ∊ <−1, 0): 2(x + 1) = −x + (x + 2)
2x + 2 = −x + x + 2
2x = 0 ⇒ x = 0 sprzeczność, bo 0 nie należy do <−1, 0)
4. x ∊ <0, +
∞): 2(x + 1) = x + (x + 2)
2x + 2 = x + x + 2
0 = 0
odp.: x ∊ <0, +
∞)
Odp.: x ∊ (−
∞, −2> U <0, +
∞)
10 maj 22:20
Bogdan:

2|x + 1| = |x| + |x + 2| ⇒ 2|x + 1| − |x| − |x + 2| = 0
Rozwiązaniem równania jest zbiór miejsc zerowych funkcji: f(x) = 2|x + 1| − |x| − |x + 2|,
jej wykres przedstawiam na rysunku czerwonym kolorem.
10 maj 22:30
♊: Bogdanie − a Ty sę przypadkiem nie pomyliłeś z tą końcową odpowiedzią ?
Odpowiedzią na pytanie o x nie może być ten zbiór y dla x ∊ (−2,0) . . .
10 maj 22:35
Bogdan:
Nie podałem zbioru dla y, podałem jako rozwiązanie równania: x ∊ (−∞, −2> U <0, +∞).
Ilustracją tego rozwiązania jest zbiór miejsc zerowych (czyli zbiór x) funkcji:
f(x) = 2|x + 1| − |x| − |x + 2|
10 maj 22:56
Bogdan:
Przedstawiłem jak sądzę prostą i czytelną metodę rozwiązywania równań, a także nierówności
ze zmiennymi w wyrażeniach bezwzględnych.
10 maj 22:58
Bogdan:
II − wyjaśnij swoją wątpliwość dotyczącą rozwiązania.
10 maj 23:26
♊: Jeżeli masz jedna zmienną, to odpowiedzi powinny nelażeć do zbioru liczb rzeczywistych a nie,
jak to u Ciebie wygląda, do iloczynu kartezjańskiego.
11 maj 00:01
♊: A! źle zrozumiałem Twoją wcześniejszą wypowiedź. Odczytałęm ją tak:
Rozwiązaniem równania jest zbiór miejsc zerowych funkcji: f(x) = 2|x + 1| − |x| − |x + 2|,
jej wykres przedstawiam na rysunku czerwonym kolorem.
Wybacz − mój błąd . . .
11 maj 00:05
Bogdan:
Jeszcze raz podkreślam, rozwiązaniem równania jest x ∊ (−∞, −2> U <0, +∞). Gdzie
tu masz iloczyn kartezjański?
Rysunek, który załączyłem, jest tylko ilustracją, a nie rozwiązaniem.
11 maj 00:07
♊: A bo ja mam problemy z koncentracją o tej porze już

Przed chwilą nie mogłem poprawnie napisać funkcji sortującej tablicę, teraz nie zwracam uwagi
na 3/4 czyjejś wypowiedzi . . .
Chyba czas iść spać ;
P
11 maj 00:56