pochodne !
olllla: obliczyć pochodna 1, 2, 3 rzędu
f(x)= x* lnx
15 paź 15:41
Basia:
no to zaczynaj
zastosuj wzór na pochodną iloczynu i policz f'(x)
napisz wynik, zobaczymy co dalej
15 paź 15:43
olllla: f ' (x)= ln x + 1
i jak dalej ?
15 paź 15:44
Basia: dobrze
dalej jest przecież łatwiej i
umiesz to
| | 1 | | 1 | |
f"(x) = [f'(x)]' = [lnx+1]' = (lnx)' + (1)' = |
| +0 = |
| |
| | x | | x | |
policz sama f'''(x) = [f"(x)]' =..............
15 paź 15:46
olllla: f '' (x) = (ln x +1)' = (ln x) ' + 1'= 1/x +0= 1/x
tak ? proszę o pomoc Basiu
15 paź 15:49
Ajtek:
Cześć
Basia.
Chciałem podpowiadać, ale mnie uprzedziłaś. Biorąc pod uwagę, że pochodnych nie liczyłem dawno,
nawet bardzo dawno, to wyniki wyszły mi ok. Coś sobie przypominam powoli

.
15 paź 15:49
Ajtek:
Tak, teraz licz trzecią pochodną

.
15 paź 15:49
olllla: f ''' (x) = (1/x) ' = − 1/x2
dobrze?
15 paź 15:51
Ajtek:
15 paź 15:52
olllla: a jak obliczyć w takim razie pochodną w punkcie x=0 dla funkcji
f(x)= 1/ sinx
z tymi sin cos są najgorsze... wr
pomocy
15 paź 15:52
olllla: bedzie 0 ? strzelam
15 paź 15:53
Basia: 
umiesz to, a jak nie jesteś pewna pisz od razu wynik i proś o sprawdzenie
to zawsze jest milej widziane
15 paź 15:53
Basia:
| | 1 | |
f(x) = |
| nie jest określona dla x=kπ (dla x=0 też nie) |
| | sinx | |
| | cosx | |
f'(x) = − |
| też nie jest w tych punktach określona |
| | sin2x | |
15 paź 15:55
olllla: ok a jak zrobić takie bo nie zrobiłam.. nie wiem co po kolei
f(x)= sinx−cosx/ sinx+cosx

?
15 paź 15:55
Basia:
| | sinx−cosx | |
to jest |
| ? |
| | sinx+cosx | |
15 paź 15:56
olllla: albo taki przykład
f(x)= ln 3x

?
f ' (x) =

?
w tablicach jest wzór ale na lnx i co z ta 3 ?
15 paź 15:58
olllla: tak
15 paź 15:58
Basia:
albo jako funkcja złożona
| | 1 | | 3 | | 1 | |
f'(x) = (ln3x)' = |
| *(3x)' = |
| = |
| |
| | 3x | | 3x | | x | |
albo tak
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = (ln3x)' = (ln3+lnx)' = (ln3)'+(lnx)' = 0+ |
| = |
| |
| | x | | x | |
do poprzedniego wzór na pochodną ilorazu
15 paź 16:01
olllla: aha, dzięki

liczę własnie pochodne pochodnej takiej funkcji
f(x)= (x
2 + x+1) * cos x
i mam
f '(x)= (2x+1) * cosx + (x
2 +x+1) * (−sinx)
i teraz nie wiem juz jak z f " (x ) gubię się trochę
15 paź 16:07
olllla: a jak się liczy pochodne funkcji złożonej ? skąd rozpoznać że to już nie tradycyjne wzory się
używa tylko dal złożonej ...? nie widzę tego
15 paź 16:22
Basia:
f(x) = sinx prosta
g(x) = sin(5x) złożona (w miejscu "prostego" x masz jakąś inną funkcję x; tutaj 5x)
h(x) = sin(x2) j.w.
f(x) = xn prosta
g(x) = (2x+1)n złożona
f(x) = √x prosta
g(x) = √x3 złożona
15 paź 16:27
olllla: aha robie teraz takie zadanko;
trzeba sprawdzić czy spełniony jest warunek
y" +1/x * y' − 2/X
2=0
dla funkcji y= ln
2 x − 2 ln x
mi wychodzi ze nie spełnia ale sprawdzcie mnie proszę
15 paź 16:49