matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
hej
edzia:
usun niewymiernosc:
2
√
3
−
√
2
+1
15 paź 14:28
aniab:
2(
√
3
+
√
2
−1)
2(
√
3
+
√
2
−1)
=
(
√
3
−(
√
2
−1))(
√
3
+
√
2
−1)
3−(2−2
√
2
+1)
2(
√
3
+
√
2
−1)
(
√
3
+
√
2
−1)
√
2
(
√
3
+
√
2
−1)
=
=
=
−2
√
2
−
√
2
−2
15 paź 14:38
Aga1.:
2
=
(
√
3
−
√
2
)+1
2(
√
3
−
√
2
−1)
=
[(
√
3
−
√
2
)+1]*[(
√
3
−
√
2
)−1]
Po wyliczeniu jeszcze raz zastosuj wzór skróconego mnożenia
15 paź 14:39