matematykaszkolna.pl
fale elektromagnetyczne Basia: Fizycy pomocy ! Usłyszałam ostatnio takie oto stwierdzenie: "Fale świetlne i fale dźwiękowe są falami elektromagnetycznymi i rozchodzą się z taką samą prędkością" i nijak nie mogę tego zrozumieć. Jak to się ma do prędkości światła i prędkości dźwięku ? Przecież prędkość światła jest kilkakrotnie (chyba) większa od prędkości dźwięku.
15 paź 14:08
aniab: fala dźwiękowa to drgania ośrodka sprężystego, zdecydowanie nie elektromagnetyczna może było fale świetlne i radiowe
15 paź 14:18
Mateusz: Fala dzwiękowa nie jest falą elektromagnetyczna tak przynajmniej pamietam z fizyki więc raczej coś nie tak tutaj jest.
15 paź 14:20
Mateusz: A jesli chodzi o prędkosci fali świetlenej i dzwiękowej prosty przykład np burza najpierw widzimy błysk a po czasem kilku sekundach słyszymy grzmot.
15 paź 14:21
Mateusz: Poprawka miało być "świetlnej"
15 paź 14:21
Basia: Też mi się tak wydawało, dlatego pytam. A gdyby to były fale radiowe ? Bo może po prostu coś przekręciłam. Albo źle usłyszałam.
15 paź 14:24
aniab: no pisałam że radiowe tak
15 paź 14:24
Mateusz: fale radiowe są falami elektromagnetycznymi
15 paź 14:28
Basia: Czyli to co powoduje, że moje radio do mnie gada rozchodzi się z prędkością światła ? Zgodnie z prawami logiki tak być musi. No to zapewne jest. emotka
15 paź 14:40
+-: Fale elektromagnetyczne dzielą się na(w dużym uproszeniu, zajrzyj choćby do wikipedii): radiowe, świetlne, rentgenowskie, gamma. Fale elektromagnetyczna w próżni porusza się z prędkością 300tys km/sek= 300 000 000m/sek, dźwięk potrzebuje ośrodka i w powietrzu ma ok340m/sek ,a więc prawie milion razy wolniej
15 paź 14:44
Basia: +− to co piszesz zgadza się z tym co ja sama wiem (albo myślałam, że wie,) , ale nie zgadza się z tym co usłyszałam. Dokładnie w "Jednym z dziesięciu", w ubiegłym tygodniu. Cytuję ponownie: "Fale świetlne i fale radiowe są falami elektromagnetycznymi i rozchodzą się z taką samą prędkością" Był tam w końcu błąd czy nie ?
15 paź 14:50
Piotr: tez to ogladalem i slyszalem
15 paź 14:51
Eta: Hej Basia emotka lepiej zjedz ... emotka
15 paź 14:52
Krzychu: w tvn24 uslyszalas? emotka
15 paź 14:53
Eta: No to może być różnie? zależy czy po.... czy przed wejściem do Unii ?
15 paź 14:55
Basia: ⇒Krzychu"Jeden z dziesięciu" to TVP2
15 paź 14:58
Aga1.: Lubię to , masz Eta emotka
Eta:
15 paź 15:02
+-: "Fale świetlne i fale radiowe są falami elektromagnetycznymi i rozchodzą się z taką samą prędkością" i tak dokładnie jest. Na początku piszesz zupełnie co iinego cytuję: "Fale świetlne i fale dźwiękowe są falami elektromagnetycznymi i rozchodzą się z taką samą prędkością" i nijak nie mogę tego zrozumieć.Jak to się ma do prędkości światła i prędkości dźwięku ?Przecież prędkość światła jest kilkakrotnie (chyba) większa od prędkości dźwięku.
15 paź 15:02
Basia: Piotr nie mam wątpliwości co do tego, że jedne i drugie są elektromagnetyczne. Chodzi mi o ich prędkość. Zdaje mi się, że nie rozchodzą się z tą samą prędkością, ale człowiek, który odpowiadał na to pytanie powiedział, że świetlne są szybsze i odpowiedź była błędna. A Sznuk przeczytał to co zacytowałam i nie zostało to potem ani oprotestowane, ani sprostowane. No to chcę w końcu się dowiedzieć jak jest naprawdę, a temu co można znaleźć w necie nigdy na 100% nie ufam.
15 paź 15:05
Basia: Na początku się zdecydowanie pomyliłam. Potem już pisałam o radiowych. Patrz 14:40 I o te mi chodziło.
15 paź 15:08
Piotr: skoro nie masz watpliwosci, ze jedna i drugie to fale elektromagnetyczne to przeczytaj to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Promieniowanie_elektromagnetyczne#Pr.C4.99dko.C5.9B.C4.87_fali_elektromagnetycznej nie wiem jakich dowodow potrzebujesz emotka wiki w koncu tez sie myli
15 paź 15:18
+-: W póżni prędkość wszystkich fal elektromagnetycznych jest jednakowa i wynosi ok300tyskm/s, (bardzo niewielka różnica w powietrzu) natomiast w różnych ośrodkach ich prędkość się zmienia w zależności od długości.Przykładowo radiowe mają długośc od mm do tysięcy km, światło widzialne od 360−740nm nm=109metra
15 paź 15:25
Basia: O to mi chodzi: "Rozchodzenie się fali w ośrodkach zależy zarówno od właściwości tych ośrodków, jak i częstotliwości fali." No to czy ten ośrodek tak samo zadziała na świetlne, jak na radiowe ? Chyba nie, bo mają przecież inną częstotliwość. W próżni ok. prędkość taka sama, ale nie w próżni ?
15 paź 15:26
Basia: Telepatia +− odpowiedział zanim zadałam pytanie.
15 paź 15:27
Krzychu: nie doczytałem ze w jednym z dziesięciu to było. Ale wczoraj był skok Feliksa i myślałem, że ktoś tam tak powiedział, jakiś astronom.
15 paź 15:50
+-: Częstoliwość=prędkość/ długość fali. Np fale rentgenowskie a gamma jeszcze bardziej przenikają przez metale, a radiowe i światło nie. światło potrafi płynąć swiatłowodem (szklany pręcik, nitka długości nawet wielu kilometrów) jak nie przymierzając woda rurą, inne fale eletromagnetyczne nie potrafią tego robić w taki sposób. Temat fale elektromagnetyczne to bardzo szeroki i skomplikowany dział fizyki.
15 paź 15:55
MQ: + −: −−− "światło potrafi płynąć swiatłowodem (szklany pręcik, nitka długości nawet wielu kilometrów) jak nie przymierzając woda rurą, inne fale eletromagnetyczne nie potrafią tego robić w taki sposób" −−− Potrafią, tylko trzeba odpowiedni falowód skonstruować. Np. takim falowodem dla fal radiowych długich jest atmosfera ziemska.
15 paź 16:04