fale elektromagnetyczne
Basia: Fizycy pomocy !
Usłyszałam ostatnio takie oto stwierdzenie:
"Fale świetlne i fale dźwiękowe są falami elektromagnetycznymi i rozchodzą się z taką samą
prędkością" i nijak nie mogę tego zrozumieć.
Jak to się ma do prędkości światła i prędkości dźwięku ?
Przecież prędkość światła jest kilkakrotnie (chyba) większa od prędkości dźwięku.
15 paź 14:08
aniab: fala dźwiękowa to drgania ośrodka sprężystego, zdecydowanie nie elektromagnetyczna
może było fale świetlne i radiowe
15 paź 14:18
Mateusz:
Fala dzwiękowa nie jest falą elektromagnetyczna tak przynajmniej pamietam z fizyki więc raczej
coś nie tak tutaj jest.
15 paź 14:20
Mateusz:
A jesli chodzi o prędkosci fali świetlenej i dzwiękowej prosty przykład np burza najpierw
widzimy błysk a po czasem kilku sekundach słyszymy grzmot.
15 paź 14:21
Mateusz:
Poprawka miało być "świetlnej"
15 paź 14:21
Basia: Też mi się tak wydawało, dlatego pytam.
A gdyby to były fale radiowe ? Bo może po prostu coś przekręciłam. Albo źle usłyszałam.
15 paź 14:24
aniab: no pisałam że radiowe tak
15 paź 14:24
Mateusz:
fale radiowe są falami elektromagnetycznymi
15 paź 14:28
Basia: Czyli to co powoduje, że moje radio do mnie gada rozchodzi się z prędkością światła ?
Zgodnie z prawami logiki tak być musi. No to zapewne jest.
15 paź 14:40
+-: Fale elektromagnetyczne dzielą się na(w dużym uproszeniu, zajrzyj choćby do wikipedii):
radiowe, świetlne, rentgenowskie, gamma. Fale elektromagnetyczna w próżni porusza się z
prędkością 300tys km/sek= 300 000 000m/sek, dźwięk potrzebuje ośrodka i w powietrzu ma
ok340m/sek ,a więc prawie milion razy wolniej
15 paź 14:44
Basia: +− to co piszesz zgadza się z tym co ja sama wiem (albo myślałam, że wie,) , ale nie
zgadza się z tym co usłyszałam.
Dokładnie w "Jednym z dziesięciu", w ubiegłym tygodniu.
Cytuję ponownie:
"Fale świetlne i fale radiowe są falami elektromagnetycznymi
i rozchodzą się z taką samą prędkością"
Był tam w końcu błąd czy nie ?
15 paź 14:50
Piotr:
tez to ogladalem i slyszalem
15 paź 14:51
Eta:
Hej
Basia 
lepiej zjedz ...
15 paź 14:52
Krzychu: w tvn24 uslyszalas?
15 paź 14:53
Eta:
No to może być różnie? zależy czy po.... czy przed wejściem do Unii ?
15 paź 14:55
Basia:
⇒Krzychu"Jeden z dziesięciu" to TVP2
15 paź 14:58
Aga1.: Lubię to , masz
Eta
15 paź 14:58
Eta:
15 paź 14:58
15 paź 14:58
15 paź 15:02
+-: "Fale świetlne i fale radiowe są falami elektromagnetycznymi
i rozchodzą się z taką samą prędkością" i tak dokładnie jest. Na początku piszesz zupełnie co
iinego cytuję: "Fale świetlne i fale dźwiękowe są falami elektromagnetycznymi i rozchodzą
się z taką samą prędkością" i nijak nie mogę tego zrozumieć.Jak to się ma do prędkości światła
i prędkości dźwięku ?Przecież prędkość światła jest kilkakrotnie (chyba) większa od prędkości
dźwięku.
15 paź 15:02
Basia:
Piotr nie mam wątpliwości co do tego, że jedne i drugie są elektromagnetyczne.
Chodzi mi o ich prędkość.
Zdaje mi się, że nie rozchodzą się z tą samą prędkością, ale człowiek, który odpowiadał na
to pytanie powiedział, że świetlne są szybsze i odpowiedź była błędna.
A Sznuk przeczytał to co zacytowałam i nie zostało to potem ani oprotestowane, ani sprostowane.
No to chcę w końcu się dowiedzieć jak jest naprawdę, a temu co można znaleźć w necie nigdy
na 100% nie ufam.
15 paź 15:05
Basia: Na początku się zdecydowanie pomyliłam.
Potem już pisałam o radiowych. Patrz 14:40
I o te mi chodziło.
15 paź 15:08
15 paź 15:18
+-: W póżni prędkość wszystkich fal elektromagnetycznych jest jednakowa i wynosi ok300tyskm/s,
(bardzo niewielka różnica w powietrzu) natomiast w różnych ośrodkach ich prędkość się zmienia
w zależności od długości.Przykładowo radiowe mają długośc od mm do tysięcy km, światło
widzialne od 360−740nm
nm=10−9metra
15 paź 15:25
Basia: O to mi chodzi:
"Rozchodzenie się fali w ośrodkach zależy zarówno od właściwości tych ośrodków, jak i
częstotliwości fali."
No to czy ten ośrodek tak samo zadziała na świetlne, jak na radiowe ?
Chyba nie, bo mają przecież inną częstotliwość.
W próżni ok. prędkość taka sama, ale nie w próżni ?
15 paź 15:26
Basia: Telepatia +− odpowiedział zanim zadałam pytanie.
15 paź 15:27
Krzychu: nie doczytałem ze w jednym z dziesięciu to było. Ale wczoraj był skok Feliksa i myślałem, że
ktoś tam tak powiedział, jakiś astronom.
15 paź 15:50
+-: Częstoliwość=prędkość/ długość fali. Np fale rentgenowskie a gamma jeszcze bardziej przenikają
przez metale, a radiowe i światło nie. światło potrafi płynąć swiatłowodem (szklany pręcik,
nitka długości nawet wielu kilometrów) jak nie przymierzając woda rurą, inne fale
eletromagnetyczne nie potrafią tego robić w taki sposób. Temat fale elektromagnetyczne to
bardzo szeroki i skomplikowany dział fizyki.
15 paź 15:55
MQ:
+ −: −−− "światło potrafi płynąć swiatłowodem (szklany pręcik,
nitka długości nawet wielu kilometrów) jak nie przymierzając woda rurą, inne fale
eletromagnetyczne nie potrafią tego robić w taki sposób"
−−− Potrafią, tylko trzeba odpowiedni falowód skonstruować. Np. takim falowodem dla fal
radiowych długich jest atmosfera ziemska.
15 paź 16:04