punkt skupienia ciągu
ohayou: Oblicz punkt skupienia ciągu:
Proszę o pomoc

domyślam się, że należy policzyć tego granice, aby wiedzieć do jakiego punktu
zmierza ciąg.
15 paź 14:06
Basia:
ten ciąg z całą pewnością nie ma granicy, co bardzo łatwo udowodnić
podciąg wyrazów ze wskaźnikami podzielnymi przez 16
| | 16kπ | |
b16k = cos |
| = cos2kπ = 1 i dąży do 1 |
| | 8 | |
a podciąg wyrazów ze wskaźnikami podzielnymi przez 8, ale niepodzielnymi przez 16
b
8(2k+1) = cos(2k+1)π = −1 i dąży do −1
ale punkt skupienia to nie to samo co granica
z tym, że zbiór wartości tego ciągu jest zbiorem nie tylko przeliczalnym
jest zbiorem skończonym
należą do niego liczby
| | π | | 2π | | 3π | | 8π | |
b1=cos |
| ; b2=cos |
| ; b3=cos |
| ,....,b8=cos |
| = cosπ, |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
| | 9π | | 15π | | 16π | |
b9=cos |
| ,.....,b15=cos |
| , b16=cos |
| =cos2π |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
następne już będą się powtarzać
| | 17π | | π | | π | |
cos |
| = cos(2π+ |
| ) = cos |
| = b1 |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
i tak dalej
a jeżeli dobrze pamiętam zbiór skończony nie może mieć punktów skupienia
15 paź 14:20
b.: zbiór nie, ale ciąg tak, zbiór punktów skupienia ciągu to zbiór wszystkich granic podciągów
zbieżnych, tzn. jest to zbiór
{ g: lim bkn = g dla pewnego podciągu (bkn) ciągu (bn) }
w tym akurat przypadku będzie to zbiór wartości tego ciągu, wypisany przez Basię
15 paź 14:28
b.: ,,zbiór nie, ale ciąg tak'' <− ta moja początkowa uwaga jest bez sensu, proszę ją zignorować.
15 paź 14:29
Basia: A jednak źle pamiętam.
"Punkt p jest punktem skupienia ciągu , jeżeli z tego ciągu można wyrwać podciąg zbieżny do p."
No to Twój ciąg ma 16 punktów skupienia
Już je tam wyżej wypisałam.
To będą te wartości: b
1,b
2,....,b
16
niektóre są do policzenia "z marszu", inne do odczytania z tablic
| | 2π | | π | | √2 | |
b16k+2 → b2 = cos |
| = cos |
| = |
| |
| | 8 | | 4 | | 2 | |
| | 4π | | π | |
b16k+4 → b4 = cos |
| = cos |
| = 0 |
| | 8 | | 2 | |
...................................
| | 15π | | 7π | | 7π | |
b16k+15 → b15 = cos |
| = cos(π+ |
| ) = −cos |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
b
16k+16 → b
16 = cos2kπ = 1
15 paź 14:36