własności funkcji, pomocy!
jutka: wyznacz dziedzinę funkcji:a) f(x)= (sinx)
−12 + (sinx)
13
b) f(x)= logsin(x−3)+(16−x
2)
12
c)arcsin
12(x−3)−log(4−x)
d)f(x)=log(x+1)+arcsin
√2x
Zad.2
Na podstawie definicji ustalić które z podanych funkcji sa parzyste, nieparzyste:
b)f(x)=x
4 +2x
2 +2 dla x∊<−1,2>
c)f(x)=|2x| * 1x
d)f(x)=2cos2x+3
zad.3
Ustalić na podstawie definicji, które z podanych funkcji są rosnące, malejące:
| | 2x | |
c)f(x)= |
| dla x∊(−1,+∞) |
| | x+1 | |
d)f(x)=2tg
2 x−1 dla x∊<0,
12π)
e)f(x)=2sin2x+1
15 paź 13:33
Patronus: zad 3.
c)
Weźmy x
1, x
2 ∊D t,że x
1 < x
2
| | 2x2 | | 2x1 | |
f(x2) − f(x1) = |
| − |
| = |
| | x2+1 | | x1+1 | |
| | 2x2(x1 + 1) − 2x1(x2+1) | |
= |
| = |
| | (x1+1)(x2+1) | |
| | 2x1x2 + 2x2 − 2x1x2 − 2x1 | |
= |
| = |
| | (x1+1)(x2+1) | |
| | 2(x2 − x1) | |
= |
| |
| | (x1+1)(x2+1) | |
Mianownik dodatni, licznik dodatni bo x
2>x
1 zatem f(x
2) − f(x
1) > 0 funkcja rosnąca
15 paź 13:42
Aga1.: 2.
b) Funkcja nie jest parzysta, ani nieparzysta, bo dziedzina nie jest zbiorem symetrycznym
względem osi y. np 2∊D, a −2∉D
15 paź 13:46
Aga1.: c)
D=R
f(−x)=I2(−x)I*(−x)=−I2xI*x=−f(x)
Jaka jest odpowiedź?
d) D=R
f(−x)=2cos(−2x)+3=2cos2x+3=f(x)
Podaj odp.
15 paź 13:50
jutka: a dlaczego cox(−2x)= cos 2x ?
15 paź 15:28