!!!!!!
POMOCY :o: 1. Prostokąt ABCD jest podstawą ostrosłupa ABCDS. Dwie jego sąsiednie ściany boczne są
prostopadłe do płaszczyzny podstawy. Oblicz objętość ostrosłupa, wiedząc, że dwie pozostałe
ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątami 30 i 60 stopni, a wysokość
ostrosłupa jest równa √3.
*Jak będzie wyglądać siatka tego ostrosłupa?
Proszę o pełne rozwiązanie zadania
15 paź 13:31
aniab:

siatka
odcinki o tych samych kolorach są równe
czerwony to wysokość i wynosi
√3
15 paź 13:37
aniab: w dolnym trójkącie kąt między zielonym a czarnym = 30°
w bocznym trójkącie kąt między niebieskim a czarnym 60°
trójkaty prostokątne .. bok i kąty znasz .. mozesz obliczyc boki prostokąta
15 paź 13:39
aniab:

AB = 3
AD=1
V=1/3 * 1*3*
√3 =
√3
15 paź 13:44
aa: podstawą ostrosłupa ABCDS jest kwadrat ABCD. Ściana boczna ADS jest trójkątem równobocznym o
polu 81√3 leżącym w płaszczyźnie prostopadłej do płaszczyzny podstawy
a. oblicz objętość tego ostrosłupa
b. oblicz sumę długości wszystkich krawędzi tego ostrosłupa
3 lut 21:40
Aga1.: | | a2√3 | |
Ze wzoru na pole trójkąta równobocznego P= |
| =81√3 |
| | 4 | |
z tego oblicz a ( długość 6 krawędzi)
Ze wzoru na wysokość w trójkącie równobocznym oblicz wysokość ostrosłupa.
b)Suma krawędzi =6a+2b
Jak policzyć b (długość krawędzi)?
4 lut 08:04