Równanie
Wątroba: Pomożecie mi zacząć to zadanie? Jakis wzor, podpowiedz, zebym ruszył z miejsca.
2xx + 2 + x−1x−2 = x2 + 3x2 − 4
15 paź 13:30
Patronus: Zbadaj dziedzinę − mianownik≠0
a potem pomnóż obie strony przez (x−2)(x+2) i deltą
15 paź 13:31
Piotr:
dziedzina.
wszystko na jedna strone, wspolny mianownik. ulamek =0 gdy licznik=0 i pamietaj o dziedzinie.
15 paź 13:32
Aga1.: Zacznij od dziedziny, lewą stronę sprowadź do wspólnego mianownika (x−2)(x+2)
i pomnóż obie strony przez mianownik
15 paź 13:32
Wątroba: powinno wyjsc cos takiego? x2 − 2x + 2x + 4?
15 paź 13:36
Aga1.: 2x(x−2)+(x−1)(x+2)=x2+3
15 paź 13:39
Wątroba: Moge zapisac tak?
2x(x−2)(x−2)(x+2) + x−1(x+2)(x−2)(x+2) − x2 + 3x2 − 4
15 paź 13:46
Wątroba: Albo tak:
2x(x−2)+(x−1)(x+2)=x2+3(x−2)(x+2)
15 paź 13:52
Aga1.: Tak, tyle,że brakuje nawiasu (x−1).
Teraz pomnóż przez mianownik, a uzyskasz licznik
15 paź 13:52
Wątroba: Ten drugi przyklad mam dobrze?
15 paź 13:55
Wątroba: Aaa rozumiem juz. Przygladalem sie temu godzine i x
2 + 3 musze delta obliczyc i wyjdzie

!
15 paź 13:58
Aga1.: Ale nie wychodzi x2+3.
Zobacz co Ci napisałam o 13:39
15 paź 14:05
Wątroba: No tak. Teraz juz widze. I mam kolejne pytanie zy jesli mam cos takiego:
2x(x−2)(x−2)(x+2) +
(x−1)(x+2)(x−2)(x+2) −
x2 + 3x2 − 4
To czy moge je ze soba skrocic? Np w pierwszym ulamku (x − 2) i (x − 2)? A w drugim (x + 2) i
(x +2)
15 paź 14:18
Wątroba: Nie moge, bo wyjdzie mi to co na poczatku, ok
15 paź 14:20
asdf: | 2x | | x − 1 | | x2 + 3 | |
| + |
| = |
| |
| x + 2 | | x − 2 | | x2 + 4 | |
| 2x(x − 2) + (x − 1)(x + 2) | | x2 + 3 | |
| = |
| |
| x2 + 4 | | x2 + 4 | |
| 3x2 − x − 2 | | x2 + 3 | |
| = |
| |
| x2 + 4 | | x2 + 4 | |
wymnóż na krzyż i otrzymasz:
2x
2 − x − 5 = 0
delcia i jazda
15 paź 14:29
Wątroba: Czy powinno mi wyjść 2x
2 − 3x + 1? Ktoś pomoże mi dojsc z tym zadaniem do konca i powie czy
mam to dobrze?
15 paź 14:29
Wątroba: Aaa, mi wyszly najwidoczniej jakies brednie, policze jeszcze raz, dzieki asdf!
15 paź 14:30
asdf: oczywiście w drugiej i trzeciej linijce − mianowniki to x
2 − 4
15 paź 14:30
aniab: tak 2x2−3x+1
15 paź 14:32
aniab: x=1 lub x=1/2
15 paź 14:33
Wątroba: Hmmm teraz nie wiem Czy to ja i aniab policzylismy dobrze czy moze asdf?
2x2 − x − 5 =0? Czy jednak 2x2 −3x +1?
15 paź 14:34
asdf: 2x(x − 2) + (x − 1)(x + 2) = x2 + 3
2x2 − 4x + x2 + x − 2 =x2 + 3
2x2 − 3x − 5 = 0
15 paź 14:35
asdf: rozwiąż to deltą i uwzględnij dziedzinę
15 paź 14:36
Wątroba: −2 +3 to nie czasem 1?
15 paź 14:36
Eta:
Licznik : 2x(x−2)+(x−1)(x+2)−x2−3 = 2x2−3x−5
15 paź 14:39
aniab: jak przenosisz to masz −2 −3 =−5
15 paź 14:40
Wątroba: A, no tak, nie przenioslem w lewo. Terz powinno mi gladko pojsc juz. Dzieki Ludzie
15 paź 14:41
asdf: −2 + 3 = 1

x − 2 = 3 ⇒ x = 1?
15 paź 14:42
Wątroba: dziedzina to −2 lub 2 co nie?
15 paź 14:48
Eta:
D= R \ {−2,2}
15 paź 14:50
Wątroba: Odpowiedz do tego zadania wyszla mi nastepujaco.
Odp: x1 = −1 , x2 = 2,5
Zgodzicie sie z tym?
15 paź 14:52
Eta:
ok
15 paź 14:53
asdf: elegancko, mozesz zaczac calki
15 paź 14:54
Eta:
15 paź 14:54
Wątroba: No ba, z takim mozgiem !
15 paź 14:55
Aga1.: Gdzie jeszcze do całek.
15 paź 14:55
Wątroba: Rozszerzona mature moge juz pisac z maty
15 paź 14:56
Eta:
Raczej z taką ........"Wątrobą" !
15 paź 14:57
Wątroba: Jeszcze pare takich zadan i pojde meczyc watrobe w inny sposob ^^
15 paź 14:59
Aga1.: Eta, masz poczucie humoru , serdecznie się uśmiałam.
15 paź 15:00
Aga1.: Wątroba uważaj , bo znajdziesz się na odwyku.
15 paź 15:01
Eta:
@
Aga1
Jestem uziemiona kontuzją kolana i aby nie zwariować muszę się troszkę rozbawiać
15 paź 15:08
asdf: Wątroba, a potrafisz takie zadanie?
Posprzątaj mi pokój.
Mi coś nie wychodzi...od tygodnia się staram, ale nie znam wzoru na miotłe
15 paź 15:09
Eta:
πd
2 ..... i dookoła pokoju
15 paź 15:10
Eta:
πr
2 miało być
15 paź 15:11
asdf: łatwo się mówi....trudniej zrobić
15 paź 15:12
Eta:
A dziewczyn nie masz?
15 paź 15:13
asdf: Nikt nie chce się podjąc tak trudnego zadania. Piję kawę z cytryną. Jest pietnaście po
trzeciej, a ja czuje się zmęczony jakby było dwadzieścia po
15 paź 15:15