Sprawdzenie
Humm: Mozecie sprawdzic czy dobrze wykonalem to zadanie? Brzmi: Rozwiąz równanie.
x2 − x − 62x + 4 = 0
Rozwiązanie:
Wyznaczam dziecinę:
2x + 4 = 0
−4 = −2 / :2
x = −2
D = R\ { −2 }
Rozwiązanie Równania:
x2 − x − 6 = 0
Δ = b2 − 4ac
Δ = (−1)2 − 4 * 1 * (−6)
Δ = 1 − (−24) = 24
√Δ = 5
x1 = −√Δ − b2a
x1 = −5 − (−1)2 * 1 = −62 = −3
x2 = √Δ + b2a
x2 = 5 + (−1)2 * 1 = 42 = 2
Liczby −3 i 2 należą do dziedziny.
Odp: x = −3 i x = 2
15 paź 12:51
rety: x1 = −4/2 = −2
x2 tu we wzorze jest −b
no i delta jest 25 (błąd pewnie w przepisywaniu)
15 paź 12:55
Humm: Czyli odpowiedz −2 i 3. Dzieki
15 paź 12:57
aniab: ale −2 nie nalezy do dziedziny
15 paź 13:04
Humm: To co mam z tym −2 zrobic?
15 paź 13:05
aniab: odrzucić ..rozwiązanie jest x=3
15 paź 13:05
Humm: jaka bys dala odpowiedz na podstawie mopich wypocin?
15 paź 13:05
Humm: Acha. Dzieki. ZNow bym glupoty pisal
15 paź 13:06
Humm: Bylbym wdzieczny gdybys jeszcze napisala krotko dlaczego −2 musi zostac odrzucone?
15 paź 13:07
aniab: bo nie nalezy do Dziedziny sam wyżej napisałeś D = R\ { −2 }
15 paź 13:08
Piotr:
a nie nalezy do dziedziny bo nie wolno dzielic przez 0
15 paź 13:08
Humm: A juz myslalem ze jestem geniuszem matematycznym a tu takie byki
15 paź 13:09