pomóżcie nie radzę sobie z tymi ułamkami
marta: dany ciag jest ciagiem arytmetycznym ustal jego róznice i podaj dwa pierwsze wyrazy tego ciagu
a3=(x−3)/4 a5=(x−5)/4
15 paź 11:30
aniab: r= −1/4
a1=(x−1)/4
a2=(x−2)/4
15 paź 11:43
marta : aniab ja wiem że jest taki wynik ale jak to zrobiłaś chcę wiedzieć ?
15 paź 11:49
aniab: odjęłam jedno od drugiego i podzieliłam na 2
15 paź 11:50
aniab: | | x−5 | | x−3 | | x−5−x+3 | | −2 | |
2r = a5−a3 = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
r= −1/4
15 paź 11:54
marta : a2 =x/4−1/2 tak jest w odpowiedzi
15 paź 11:55
aniab: to to samo co moje
15 paź 11:57
marta : nic nie rozumię w szkole robilismy układ równań wyznaczalismy a1 i r a ty tu odejmujesz?
15 paź 12:00
aniab: układ to schemat dla małolotnych, odejmowanie dla ludzi którzy kojarzą ..
ten układ i tak zawsze sprowadza się do odejmowania;>
15 paź 12:04
marta : aniab:tylko powiedz jak wyliczyłaś a1 prosze napisz
15 paź 12:05
aniab:
a5=a1 + 4r
a3=a1 + 2r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmowanie stronami
a5−a3=2r
15 paź 12:06
aniab: z drugiego równania wyżej
| | x−3 | | −2 | | x−3+2 | | x−1 | |
a3=a1 + 2r więc a1=a3 − 2r = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
15 paź 12:08
Eta:
@
marta
Z układu równań otrzymasz to co napisała
aniab
zobacz a
5=a
1+4r
a
3=a
1+2r /*)−1)
a
5=a
1+4r
−a
3= −a
1−2r
−−−−−−−−−−−−−−−−−
a5−a3= 2r −−−−−−−−− masz takie samo równanie jak u
aniab
| | x | | 3 | | 1 | | x | | 1 | |
a2= a3−r ⇒ a2= |
| − |
| −(− |
| ) = |
| − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
15 paź 12:09
15 paź 12:12
Eta:
15 paź 12:21