punkt przecięcia środkowych trójkąta
Trang: Oblicz punkt przecięcia środkowych trójkąta o wierzchołkach A(1,3) b (−2,−2) i C(3,1)
10 maj 20:22
@Basia: Podpowiadam
10 maj 20:30
@Basia: Wyznacz najpierw środek C1 odcinka AB i środek A1 odcinka BC.
Podaj wyniki
10 maj 20:31
Trang: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
więc środek C = ( − |
| , |
| ) a A to ( |
| , − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
10 maj 20:38
@Basia:
C1 = (−12, 12)
A1 = (12, −12)
dobrze tylko nie możesz używać liter C i A bo już zostały użyte
teraz piszemy równania środkowych czyli:
pr. AA1 i pr.CC1
wiesz jak to zrobić ?
10 maj 20:45
Trang : przez wzór prostej przechodzącej przez dwa punkty?
10 maj 20:47
@Basia: oczywiście, że tak
można też z równania kierunkowego y=ax+b i układu równań
to już jak wolisz
szukany punkt to punkt wspólny pr.AA1 i pr.CC1 czyli rozwiązujesz układ równań
10 maj 20:52
@Basia: Jeżeli będziesz miał jakiś problem pytaj dalej. Powodzenia
10 maj 20:54
Trang : i jak bede mieć te równania to co dalej ?
10 maj 20:56
@Basia: to rozwiązujesz układ tych równań, bo szukany punkt to ich punkt wspólny
10 maj 21:18