Przekształcenie płaszczyzny
na.pomoc.: 
Dana jest prosta k o równaniu y=2x−3. Znajdź równanie prostej m będącej obrazem prostej k w
przekształceniu; T[3,−3]. POMOCY

!
15 paź 10:39
aniab: m: y=2(x−3)−3−3 = 2x −12
15 paź 10:45
na.pomoc.: czemu tylko x−3 jest w nawiasie a 2 już nie?
15 paź 10:48
Aga1.: Bo jest wzór
obrazem prostej o równaniu y=ax+b w przesunięciu o wektor [p,q]
jest prosta
y=a(x−p)+q
15 paź 10:51
na.pomoc.: ahaaa...wszystko jasne

nie wiedziałam, że mozna z tego wzoru bo to postać kanoniczna
15 paź 10:58