matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rzut
joj:
Ciało wyrzucono z prędkością 20m/s, pod kątem 45 stopni do poziomu. Z jakiej wysokości należałoby rzucić ciało poziomo z prędkością 20 m/s, aby zasięgi rzutów były takie same?
15 paź 10:31
aniab:
sin2α * v
2
z=
ukośny
g
z=v*
√
2h/g
poziomy
sin2α * v
2
=v*
√
2h/g
g
sin2α * v
=
√
2h/g
g
sin
2
2α * v
2
=2h/g
g
2
sin
2
2α * v
2
=h
2g
1 * 20
2
=h =20m
20
15 paź 10:41
joj:
bardzo dziękuję
15 paź 10:58