Zadanie
Polonistka: Sprawdź ile punktów wspólnych ma okrąg o równaniu (x−7)2 + (y+4)2 = 49 z osią rzędnych a ile
z osią odciętych.
Powiedzcie mi tylko jak mam się za to zabrać.
15 paź 10:22
AC:
wstaw y=0 to są punty wspólne z osią OX,
analogicznie druga oś.
15 paź 10:25
Aga1.: Np. narysuj okrąg o środku (7,−4) i promieniu r=7
15 paź 10:26
Polonistka: Punkty wspólne to te wszystkie, które znajdują się w tym kole tak?
15 paź 10:36
AC:
To nie jest koło tylko okrąg.
15 paź 10:38
Polonistka:

No i co dalej proponujecie? Narysowalam taki okrag.
15 paź 10:42
aniab: jak widać z osią 0X czyli osią odcietych ma 2 punkty wspólne, a z osią 0Y czyli rzędnych 1
punkt
15 paź 10:43
Polonistka: Dzieki wielkie.

A wiec to o to chodzilo.
15 paź 10:44
Aga1.:

Punkty wspólne to A, B,C.
15 paź 10:44
aniab: aga chyba masz promień trochę za duży √49=7 to musi być styczne do Y ale fakt w tej ćwiartce
15 paź 11:02
Aga1.: Faktycznie, liczyłam kratki (i źle), a wyłączyłam myślenie .
15 paź 13:43
Wątroba: Ale odpowiedz dobra?
15 paź 13:55
aniab: ta z godz. 10:43 tak
15 paź 13:56
Aga1.: Rysunki trzeba poprawić, bo jeden i drugi nie do tego zadania
15 paź 14:08
aniab:

z 0Y 1 punkt wspólny
z 0X dwa punkty
15 paź 14:14