potrzebuję rozwiązanie pilnie z góry wielkie dzięki
karooolcia: trzeci wyraz ciągu arytmetycznego wynosi 12 a szósty 24
a) wyznacz różnicę ciągu
b) oblicz a1
c)wyznacz wzór na enty wyraz
d)oblicz a10 i s10
e)udowodnij że ciąg an=−5n−3 jest ciągiem arytmetycznym i określ jego monotoniczność
15 paź 08:24
aniab:
a) a6 − a3 =3*r
24−12 = 3*r
r=4
b) a1=a3−2*r = 12−2*4=12−8=4
c) an=4+(n−1)*4=4n
15 paź 08:28
aniab:
e)
an+1−an=−5(n+1)−3 − (−5n−3) = −5n−5−3+5n+3 = −5 różnica nie zależy od n więc jest
arytmetyczny, różnica jest mniejsza od zera więc jest malejący
15 paź 08:31