zadanie z ostrosłupe m
hiehie: Ostrosłup przecięto płaszczyzną równoległą do jego podstawy tak, ze objętość odciętego
ostrosłupa to 12,5% objętości całego ostrosłupa. W jakim stosunku ta płaszczyzna dzieli
wysokość ostrosłupa? Bardzo Prosze o pomoc z góry dziękuje
@Basia:
Ostrosłup początkowy i ten odcięty płaszczyzną są bryłami podobnym w nieznanej skali s.
Wówczas:
V
2 = 12,5%V
1 = 0,125*V
1 =
18*V
1
s
3 =
18
s =
12
2h
2 = h
1
czyli płaszczyzna dzieli wysokość h
1 w połowie, czyli na dwa równe odcinki
ich stosunek = 1