edo
edo: Proszę o pomoc. Zapisz za pomocą funkcji zdaniowej następujące zdania:
a) x jest liczbą parzystą
b) funkcja ex przyjmuje wartości dodatnie
c) każda liczba rzeczywista z wyjątkiem 0 ma liczbę odwrotną
Ja to zrobiłem tak, ale nie wiem czy dobrze:
ad. a)
⋁ x = 2n
n∊N
ad. b)
⋀ ex > 0
x∊R
ad. c)
⋀ ⋁ 1x = y
x∊R\{0} x∊R\{0}
15 paź 00:33
Basia: dobrze; w ostatnim przykładzie napisałabym może tak:
⋀x∊R\{0}⋁y∊R\{0} x*y = 1
ale to tak naprawdę to samo
y (nie x) w drugim kwantyfikatorze, ale to pewnie literówka
15 paź 00:39