`
Artur: Znaleźć najmniejszą wspólną wielokrotność, następujących liczb:
252 i 468, 279 i 372
15 paź 00:27
Gustlik: NWW najprościej liczyć tak: rozłożyć obie liczby na czynniki, zaznaczyć wspólne czynniki obu
luczb, a następnie pomnożyć pierwszą liczbę przez niezaznaczone czynniki drugiej liczby:
252 | 2
126 | 2
63 | 3
21 | 3
7 | 7
1 |
468 | 2
234 | 2
117 | 3
39 | 3
13 | 13
1 |
NWW(252, 468)=252*13=3276
Drugi przykład zrób podobnie.
15 paź 01:07
Gustlik:
279 | 3 372 | 2
93 | 3 186 | 2
31 | 31 93 | 3
1 | 31 | 31
1 |
NWW(279, 372)=279*2*2=1116
15 paź 01:15
Piotr:
proponuje zrozumiec o co chodzi.
nww 2 liczb bedzie co najmniej ta wieksza liczba. np 3,9 to jest to 9.
2,9 to sprawdzamy 9 nie, 18 tak. 3, 10. 10 nie, 20 nie , 30 tak.
15 paź 01:16
Piotr:
przydaje sie to w ustalaniu wspolnego mianownika.
15 paź 01:17