Zbiory
Pls: Niech
X={x∊R: (x
2 − 4)(x
3 +1)(x
2 −4x+2)(x
2 +1)=0
a. Ile elementów ma rodzina wszystkich podzbiorów zbioru X,
b. Ile elementów ma rodzina podzbiorów trójelementowych zbioru X,
c. Ile elementów ma zbiór X\N,
d. Ile elementów ma zbiór X2
Prosze o pomoc i jakies tłumaczenie dla debili
bardzo dziekuje
14 paź 23:48
Basia:
rozwiąż równanie i zapisz zbiór X wypisując jego elementy
policz te elementy
dopiero potem można odpowiadać na pytania
14 paź 23:50
Pls: x∊{−4,−1,1,3,4}
a) 5 podzbiorów
b) jeden − (−1)
c) {−4,−1}
d) {1,9,16}
Prawidłowo? czy tok rozumowania jest nie taki? Jesli zle prosiłym o sproszczenie.
14 paź 23:54
Gustlik: (x2 − 4)(x3 +1)(x2 −4x+2)(x2 +1)=0
x2−4=0 ⇔ (x−2)(x+2)=0 ⇔ x=2 v x=−2
x3+1=0 ⇔ (x+1)(x2−x+1)=0 ⇔ x=−1
x2 −4x+2=0
Δ=(−4)2−4*1*2=16−8=8 ⇒ √Δ=2√2 ⇒ x1=U{4−2√2{2}=2−√2≈0,59 v x2=2+√2≈3,41
x2+1=0 ⇔ x2=−1 ⇒ równanie sprzeczne
Zbiór rozwiązań to: {−2, −1, 2−√2, 2, 2+√2}, myślę, dalej sobie poradzisz.
15 paź 00:00
Basia:
źle rozwiązane równanie
(x
2 − 4)(x
3 +1)(x
2 −4x+2)(x
2 +1) = 0
x
2−4=0 ⇔ (x−2)(x+2)=0 ⇔ x=2 ∨ x= −2
x
3+1=0 ⇔ x= −1
x
2−4x+2 = 0
Δ=16−4*1*2 = 8
√Δ = 2
√2
x
2+1 ≠ 0
X = {−2; −1; 2−
√2; 2; 2+
√2 }
czyli n=5
(a) liczba wszystkich podzbiorów zbioru n−elementowego = 2
n
zatem tutaj 2
5=32
| | | | 5! | | 4*5 | |
(b) | = |
| = |
| = 10 |
| | | 3!*2! | | 2 | |
(c) 5−1 = 4
(d) nie wiem co tam jest napisane
15 paź 00:04