?
Pytanie: I jeszcze jedno, jak wykazać że √8−2√15 + √5−2√6 + √8+2√2 − 2√5 − 2√10 = 1 ?
10 maj 20:19
Mały: wrzuc w potege wszystko

8−2
√15+5−2
√6+8+2
√2−2{5}−2
√10=1 teraz podnies to jeszcze raz do potęgi 2 i ci powinno
wyjść
10 maj 20:34
Bogdan:
Mały − co to znaczy, wrzuć w potęgę wszystko?
Bo jeśli proponujesz obustronnie podnieść do kwadratu, to przypominam, że;
(a + b + c)2 = a2 + b2 + c2 + 2ab + 2ac + 2bc.
Wyjaśnij, jak otrzymałeś wyrażenie, które podałeś, bo chyba nie podnosząc obustronnie
do kwadratu.
10 maj 20:39