rozwiaz wielomian x7(x−1)3(x+2)(x+5)5=0
joanna: Nie wiem jak sie za to zabrac kompletnie...! Prosze o pomoc
x7(x−1)3(x+2)(x+5)5=0
14 paź 23:46
joanna: ma być x7(x−1)3(x+2)(x+5)5=0
14 paź 23:47
asdf: każdy iloczyn przyrównaj do zera, np.
x3 = 0 ⇒ x = 0
itd.
14 paź 23:49
Gustlik: x7(x−1)3(x+2)(x+5)5=0
Proste jak konstrukcja młotka, przyrównać każdy czynnik do zera i po sprawie, a krotność
pierwiastka będzie zawsze taka, jak potęga danego czynnika.
czyli:
x=0 (7−krotny)
x=1 (3−krotny)
x=−2 (1−krotny)
x=−5 (5−krotny)
i po zadaniu.
14 paź 23:50
joanna: ok dzieki myslalam ze musze tu zastosowac wzor na roznice szescianu wiec moje obliczenia byly
na pol strony a4, ale jesli tak to dzieki wielkie
15 paź 01:15
Gustlik: Jak masz czynnik typu (x−a)n, to pierwiastkiem jest liczba x=a i jest to pierwiastek n−krotny,
bo tak naprawdę masz (x−a)*(x−a)*...*(x−a) ← n takich samych czynników, każdy o pierwiastku
x=a. Np. (x−3)2=(x−3)(x−3), a więc x=3 2−krotny, bo są 2 takie czynniki albo
(x+4)3=(x+4)(x+4)(x+4), czyli x=−4 3−krotny, bo są 3 takie czynniki. Po prostu zasada: jaka
potęga, taka krotność. Nie ma sensu tego rozpisywać wzorami skróconego mnożenia czy
wymnażaniem nawiasów, narobisz sobie strasznej kaszany, jeżeli wymnożysz.
15 paź 01:28
Piotr:
a czemu wystarczy przyrownc do 0? jakos nikt tego nie napisal

bo
iloczyn jest rowny 0 gdy jeden z czynnikow jest rowny 0.
15 paź 01:37
Gustlik: Ja myślę, że Joanna to wie.
15 paź 01:38
Piotr:
mysle, ze jednak nie wiedziala skoro rozkladala ze wzoru skroconego mnozenia
15 paź 01:40