wariacje ..
anulaa: Ze zbioru {1,2,3,4,5} losujemy dwa razy po jednej liczbie [ze zwracaniem] i oznaczamy je, w
kolejności wylosowania, a oraz b. Ile można otrzymać takich par (a,b), dla których:
a) a+b jest liczbą nieparzystą
b) reszta z dzielenia a+b przez 3 jest równa 2
c) reszta z dzielenia a+b przez 4 jest nie większa od 2
damy radę?
14 paź 23:14
sushi_gg6397228:
wypisuj na piechote pary sprzyjajace do kazdego podpunktu
moc Ω=....
14 paź 23:15
anulaa: czyli to się da robić tylko na piechotę? szkoda..
14 paź 23:27
sushi_gg6397228:
moze tez byc reguła mnozenia do a)
14 paź 23:29
Eta:
a)Suma jakich liczb jest liczbą nieparzystą ?
14 paź 23:29
anulaa: 1+2 ' 1+4 ' 2+1 ' 2+3 ' 2+5 ' 3+5 ' 3+4 ' 4+1 ' 4+3 ' 4+5 ' 5+2 ' 5+4
14 paź 23:33
anulaa: widzę pomyłki
14 paź 23:35
anulaa: zamiast 3+5 to 3+2 .
14 paź 23:36
anulaa: ale co mi to wnosi do b) i c)
jak mam to robić na piechotę .. to jestem leń = . ="
14 paź 23:38
sushi_gg6397228:
przyklady sa brzydkie wiec piechota musi byc
14 paź 23:53
sushi_gg6397228:
b) a+b= 2 lub a+b= 5 lub a+b= 8 lub a+b=11 lub....
c) a+b=0 a+b=1, a+b=2, a+b= 4, a+b=5, a+b= 6
a+b=8, a+b= 9 a+b=10
14 paź 23:57
anulaa: .. dzięki za pomoc
15 paź 00:10
Mila: Anula do tego zadania zrób tabelkę wszystkich wyników i analizuj
albo rozumuj.
a) 2*3+3*2=12
(p,n) lub (n,p)
parzysta na 2 sposoby, nieparzysta na 3 sposoby
b)tabela sum
2 3 4 5 6
3 4 5 6 7
4 5 6 7 8
5 6 7 8 9
6 7 8 9 10 i wybieraj
c)też wybierz z tabeli sum, reszta z dzielenia przez 4 jest równa 0 lub 1 lub 2
pary dla których suma wynosi:
2,4,5,6,8,9,10
15 paź 00:12
anulaa: no tak z tabelką jest wygodniej
dzięki
15 paź 00:17
Mila:
15 paź 00:27
anulaa: do c) z tabelki wszystkie sumy oprócz 9 , 10 i z liczb (a,a)
jakby ktoś chciał skorzystać kiedyś

bo 10:4 > 2
ale jeszcze mi coś nie pasuje , odpowiedzi : 19 , wychodzi mi 18 , uugh.
ale z jakiej racji nieparzyście w odp? .
nie ważne, ale uwagę zostawię
15 paź 00:48
Mila: 9:4=2 r1
10:4=2 r2
Natomiast nie pasuje 7, bo 7:4=1 r 3 (4 zdarzenia)
Nie pasuje 3 (2 zdarzenia)
25−6=19
15 paź 01:19
anulaa: zgadza się

niektórzy o tej porze nie mogą zajmować się matematyką. np. ja
16 paź 21:51