wyznacz funkcję
krystek222: Wyznacz funkcję f(x) jeżeli spełnia ona warunek:
| | 1 | |
f(x+1x)=x2 + |
| ; x∊R\{0} |
| | x2 | |
14 paź 23:10
krystek222: | | 1 | |
próbowałem zrobić że zamiast x wstawiałem (x − |
| ) ale nic mi to nie dało |
| | x | |
14 paź 23:12
sushi_gg6397228:
teraz cos widac
14 paź 23:14
krystek222: przepraszam, ale chyba już mam dzisiaj przesyt zadań z matmy i nic nie widzę : (
14 paź 23:22
sushi_gg6397228:
to co rozpisalem w nawiasie to jest to samo co stoi obok f
14 paź 23:24
sushi_gg6397228:
f(x+1x)= ( x+1x )2 −2
14 paź 23:25
krystek222: aha czyli f(x)=x
2 −2, tak
14 paź 23:33