rozw. nierownosc
wwe: |x+1| − |x| >0
14 paź 22:42
ZKS:
|x + 1| > |x|
x + 1 > x ∨ x + 1 < −x
14 paź 22:45
14 paź 22:51
ZKS:
Jasne Twój cyrk Twoje małpki.
14 paź 22:53
Mila:

Metoda graficzna.
|x+1| − |x| >0⇔|x + 1| > |x|
f(x)=|x+1| (zielony wykres)
g(x)=|x| (różowy wykres)
znajduję punkt przecięcia
x−=x+1
F(x) >g(x)
Należy odpowiedzieć dla jakich x wykres f(x) leży powyżej wykresu g(x)
14 paź 23:16
pigor: ... lub np.
|x+1|−|x| >0 ⇔ |x+1| >|x| /
2 ⇔ (x+1)
2 >x
2 ⇔
⇔ x
2+2x+1 >x
2 ⇔ 2x+1 >0 ⇔
x>−12 . ...
14 paź 23:28
wwe: a skad to rownanie x−=x+1

?
14 paź 23:32
pigor: hmm ... zastanawiam się
ZKS co tam u ciebie powyżej
jednak nie gra

w tej alternatywie (dobra ale dla równania)
a nie chce mi się rozpisywać tak "po bożemu" ....
14 paź 23:32
Mila:

Algebraicznie: |x+1| − |x| >0
Rozważam przedziały.
x+1≥0⇔x≥−1
x≥0
1) x<−1 obydwa wyrażenia ujemne
−x−1−(−x)>0
−1>0 brak rozwiązań
2) x∊<−1;0)
x+1−(−x)>0
2x+1>0
===========
3)
x≥0
x+1−x>0⇔1>0 dla każdego x≥0
========
14 paź 23:34
ZKS:
pigor bo źle zrobiłem powinno być:
|x| < |x + 1|
x < x + 1 ∨ x > −x − 1
14 paź 23:41
wwe: Mila czy moglabys mi rozpisac bardziej metode algebraiczna cos mi swita ale mniej niz wiecej .
Z gorydziekuje za pomoc
14 paź 23:45
pigor: ... no właśnie, tak, ale wtedy musisz dać koniunkcję ∧ , wtedy będzie o. k. . ...
14 paź 23:45
ZKS:
Oczywiście że ∧ dzięki za poprawkę już się zagalopowałem.
14 paź 23:49
Mila: Mogę napisać objaśnienia; do
1) dla x<−1
|x+1|=−x−1
|x|=−x
2) |x+1|=x+1 bo jest nieujemne dla x∊<−1;0)
|x|=−x bo jest ujemne
3) dla x≥0 obydwa wyrażenia dodatnie to
|x+1|=x+1
|x|=x
Czy, to Ci wyjaśnia problem?
14 paź 23:50
wwe: wybacz czarna magia dla mnie ... . spróbujmy tym sposobem (jest dosc zrozumialy )
https://matematykaszkolna.pl/strona/1805.html
|x+1|−|x|>0
*wyznaczam miejsca zerowe czyli
x=−1 i x=0
rozw nierownosc w trzech przedzialach (−niesk; −1> , (−1;0) , <0; niesk)
ale srodkowy przedzial wychodzi zbior pusty jak to zapisac co z tego bd ?
15 paź 00:07
wwe: z pierwszego przedzialu wychodzi mi x<−1
15 paź 00:08
Mila: wwe przecież tak zrobiłam, jak w linku.
Jeszcze raz .
x<−1 to |x+1|=−x−1 i |x|=−x obydwa wyrażenia są ujemne, to zmieniamy znak na przeciwny.
( czy rozumiesz , że |−3|=3? |−7|=7|)
to nierówność tak wygląda:
−x−1−(−x)>0⇔−x−1+x>0 ⇔−1>0 sprzeczność− brak rozwiązań w tym przedziale.
Przeanalizuj.
15 paź 00:24
Bogdan:

Można i tak:
15 paź 00:29
Basia:
najładniej i najprościej to rozwiązał
pigor 
tylko uwaga: nie zawsze tak się da
15 paź 00:36
Gustlik: Basiu, też to chciałem napisać, jeżeli byłoby np. tak: |x+1| − |x| >2, to metodą
pigora nie da rady.
Ja proponuję zapoznac się z metodą "osi i tabelki" do tego typu zadań − jest przejszysta i
nieskomplikowana, jest podobna do metody
Bogdana:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1796 .
Tylko że w przypadku nierówności rozwiązaniem każdego przypadku będzie część wspólna wyniku
danej nierówności i odpowiedniego założenia, a rozwiązaniem całkowitym − suma przedziałów
będących rozwiązaniami poszczególnych przypadków.
Czyli:
1
o) N
1∩Z
1
2
o) N
2∩Z
2
3
o) N
3∩Z
3 itd...
gdzie N − wynik nierówności, Z − założenie.
całość: 1
o)U2
o)U3
o)U... itd. wszystkie przypadki.
15 paź 00:57
pigor: ...a jak ma się w tym przypadku "to cudo " do czasu na maturze

, a czy
da , ... czy nie da ... to da radę i tu
|x+1}−|x| >2
"moja, ale i nie moja" metoda, tylko po co

, ale na pewno nie jest tu i teraz ta jedyna
najlepsza z tabelką − jak każda zresztą − przereklamowana , bowiem tu, dla mnie
najlepsza, ale nie reklamowana, choć zasługuje na to często, ale i nie na zawsze,
jest właśnie graficzna , która daje "od ręki" rozwiązanie
x∊∅, co widać bez żadnych
wątpliwości, bo nieprawda, że |x+1| >|x|+2 ... no i tyle . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
15 paź 13:14
Mila: Najważniejsze− wybór metody w zależności od typu równania.
Nie ma jedynie słusznej metody. Zgadzam się z Pigorem.
15 paź 16:43