wielomiany
pszczółka maja: Proszę o wsparcie

Wyznacz wartość parametru a dla którego suma pierwiastków wielomianu (x−3a+1)(x−a−2)(x−a
2−1)
jest najmniejsza.
10 maj 20:19
@Basia: Pomagam
10 maj 20:21
@Basia:
W(x) = (x−3a+1)(x−a−2)(x−a2−1)
W(x) = 0 ⇔
x−3a+1=0 ∨ x−a−2=0 ∨ x−a2−1=0 ⇔
x=3a−1 ∨ x = a+2 ∨ x=a2+1
W(x) ma 3 pierwiastki:
x1=3a−1 x2 = a+2 x3=a2+1
x1+x2+x3 = 3a−1+a+2+a2+1 = a2 + 4a + 3
czyli musisz znaleźć najmniejszą wartość funkcji
f(a)=a2 + 4a + 3
10 maj 20:25
pszczółka maja: Basiu bardzo dziękuję

!
10 maj 20:38