5x^3 + 3y^3
demi: kochani proszę o pomoc
= 5x3 + 3y3
zapisz podane wyrażenie w postaci iloczynu czynników najniższego stopnia
14 paź 22:30
demi: pomoże ktoś , może wytłumaczy , bo niestety już nie mam pojęcia jako to zrobić
14 paź 22:37
ZKS:
(3√5x + 3√3y)(3√25x2 − 3√15xy + 3√9y2)
14 paź 22:43
pigor: ... nie da się tu za wiele zrobić w zbiorze liczb R i widzę tylko to , choć w tym
drugim nawiasie dałoby się jeszcze "wycisnąć" na siłę różnicę kwadratów :
a na początek to tak :
... = (3√5x)3+(3√3y)3 = (3√5x+3√3y) (3√25x2+3√15xy+3√9y2)=
14 paź 22:45
demi: dzięki wielkie
14 paź 23:13
Basia:
przecież to jest (a+b)(a2−ab+b2)
gdzie a=3√5x b=3√3y
zatem
= a3−b3 = 5x3 − 3y3
14 paź 23:15
pigor: ... tak , ja w drugim nawiasie mam zły znak w środku powinien być
oczywiście minus ; przepraszam.
14 paź 23:18
Mila: U Pigora znak pierwiastka za daleko przeciągnięty.
14 paź 23:21
Basia: też kretyństwo napisałam
= a3+b3 a nie −
14 paź 23:24
adus: to ja już nie wiem ja to powinno być
14 paź 23:25
asdf: tak jak ma zks
14 paź 23:28
adus: na 100% ?
14 paź 23:33
pigor: ... faktycznie z tym moim znakiem √ ., przepraszam
14 paź 23:36
Mila: Dobrze −ZKS.
14 paź 23:42