nierówność logarytmiczna
buka: 0,26− 3log4 x > 3√0,0082log4 x −1
mam problem z tym zadaniem.. z góry dzięki!
14 paź 22:27
ZKS:
0.008 = (0.2)
3
0.2
6 − 3/log4x > 0.2
2log4x − 1
| | 3 | |
6 − |
| < 2log4x − 1 / * log24x |
| | log4x | |
log
4x(2log
24x − 7log
4x + 3) > 0
Dokończ.
14 paź 22:34
buka: sama doszłam do drugiej linijki i właśnie tego mnożenia dalej nie rozumiem..
chodzi mi o to, że nie wiem co robić gdy mam np tak jak tutaj log4x oraz log4 x−1, a nie "to
samo"
14 paź 22:47
ZKS:
Tam jest log4(x) − 1 czy log4(x − 1)?
14 paź 22:51
buka: aaa! a to liczyłam jako log
4(x−1) ,a to jest log
4x−1.. już ogarniam
dzięki, ale głupia jestem!
14 paź 22:59
ZKS:
Proszę.
14 paź 23:01
buka: chociaż.. prawie ogarnęłam

postawiłam, że t= log
4 x i wyszło mi t
1=0 t
2=
12 oraz
t
3=3
stąd x
1=1 i x
2=−
12, ale dziedzina(według mnie) to x∊(1,∞) więc x
2 odpada.. i ja bym
dała , że x∊(1,∞).. ale w odp jest: x∊(1,2) ∪ (64,∞)
14 paź 23:19
ZKS:
Dziedzina to 0 < x ≠ 1 a x3 ile wynosi?
14 paź 23:24
ZKS:
Zapisz samą potęgę jaką ma postać.
14 paź 23:26
buka: tzn dla t3=3 to by było log4x=3 więc doszłam do wniosku, że nie ma x3, bo by było
sprzeczne..
14 paź 23:48
ZKS:
x3 = 43 = 64
14 paź 23:53
ZKS:
I to jest sprzeczne?
14 paź 23:53
buka: tzn dla t3=3 to by było log4x=3 więc doszłam do wniosku, że nie ma x3, bo by było
sprzeczne..
14 paź 23:56
buka: sory,ze podwoilam, przypadkiem..
14 paź 23:57
buka: aaa tak, zle podstawilam... dzieki, juz teraz serio ogarniam
14 paź 23:57